Borba s navikama

Loša navika. Tea je znala što je to, ali je problem bio u tome što nije znala kada je sve to počelo. Što je još gore, ne zna kako prestati s tim. Svaki put kada joj mama kaže da uradi nešto, kao što je izbaciti smeće ili pospremiti nered u sobi, Tea počne tako vikati na nju, čak i psovati, da i susjedi mogu čuti. Tada se osjeća odraslom i važnom, ali samo za trenutak. Kada vidi mamu kako šutke kuha i radi, Teu obuzme teški osjećaj krivnje.

S druge strane, Ivan pamti dan kada je počeo gajiti lošu naviku. Njegov ga je profesor matematike pozvao da pred razredom riješi jedan problem. Obuzela ga je panika jer se nije pripremio. Umjesto da prizna kako nije učio, Ivan se ispričao objašnjavajući kako je morao ići u posjet baki koja je teško bolesna. Baka je zbilja bila bolesna, ali budući da je živjela u susjedstvu, njegov je posjet trajao samo 15 minuta. Ostalo slobodno vrijeme izgubio je na video-igre i TV program.

Profesor se sažalio, jer je Ivan bio odličan učenik i imao je povjerenja u njega. Od tada je Ivanu bilo sve lakše i lakše izgovarati laži. To mu se čak činilo zabavnim. Ali sada je zbog toga počeo zapadati u dublje probleme. Počeo se osjećati bijedno. Ponekad se sjeti jedne stare španjolske izreke: “Navike su u početku poput paučine, a zatim poput lanca.” Osjećao se kao zatočenik u tamnici bez izlaza.

Bili mladi ili stari, loše navike nas sve privlače, predstavljajući nam se kao zanimljive. Ali na duže staze, one počnu komplicirati život. Međutim, dobra vijest je da se navike UČE, što znači da ih se možemo i ODUČITI. I to moramo početi činiti što prije, jer vremenom one puštaju dublji korjen u našem srcu. Biblija kaže da to može imati teške posljedice: “Ne varajte se:… što tko sije, to će i žeti.” To vrijedi i za dobre i loše navike. Zato je dobro odmah početi formirati dobre navike.

Ivan je shvatio da ima problem koji izmiče njegovoj kontroli. Kao kršćanin je želio prestati s tim. Biblija mu je rekla što je dobro: “Ne laži.” Ali kako prestati s navikom koja ga je toliko puta izvukla pred drugima? Obratio se za savjet čovjeku kome je najviše vjerovao. Svakoga su tjedna provodili sate u razgovoru. Promjena, svakako, nije nastala preko noći, ali malo po malo, Ivan je razvio novu naviku – govorio je istinu bez obzira na posljedice. To ga je potaklo da bolje pripazi na svoje učenje i ponašanje kako bi istina uvijek mogla biti što ljepša.

Ako se i vi borite s nekim tajnim lošim navikama, možda bi vam doboro došli neki prijedlozi iz Ivanovog iskustva:
Suprotstavite se navikama pojedinačno. Nitko nije sve probleme riješio odjednom. Štoviše, pokušavanje da se jednim udarcem oslobodite svih loših navika je siguran recept za neuspjeh. Izborite se do kraja protiv jedne prije no što pređete na drugu.

Dajte svojoj prošlosti mjesto koje joj pripada. Neka ona uvijek ostane PROŠLOST. Neki bi vas unutarnji glasovi mogli smetati, kao: “Ivane, ti si uvijek imao problem s laganjem. Misliš li da se to može promijeniti?” Nemojte ih slušati! Počnite iznova. Uvijek imate priliku za novi početak.

Započnite s oblikovanjem nekih dobrih navika. Jakov u Bibliji piše: “Svaki DOBAR dar… dolazi odozgo, od Stvoritelja.” Dobre stvari ćemo, dakle, naći u druženju s Isusom. Učinite da vaša prva dobra navika bude molitva i vrijeme nasamo s Biblijom i Gospodinom, svaki dan. Tu se nalazi nevjerojatan izvor snage za život. Dalje ćete osjetiti vodstvo Svetoga Duha koji će vas provesti kroz sve probleme, iz pobjede u pobjedu.

Analizirajte svoje misli i osjećaje. Poznavanje sebe pomoći će vam da bolje razumijete zašto tako reagirate u određenim okolnostima. Ako ste bijesni, na primjer, nije riješenje reći sebi da niste ljuti, već suočiti se s tim osjećajem. Tea je voljela svoju mamu i loše se osjećala kada je vikala na nju. Ali kada je počela pisati svoj dnevnik, sve događaje, osjećaje i misli, kada je počela pisati i molitve koje je upućivala Isusu, shvatila je u kom kutku srca se krije njezin problem. Nakon toga se odlučno suprotstavila svojoj lošoj navici. Možda imate neki hobi kada ste nasamo sa svojim mislima, kada su svi ostali glasovi prigušeni. Iskoristite to vrijeme da se suočite sa samim sobom. Ne zaboravite da je i u tim tihim trenucima Isus pokraj vas. Ako ga pozovete, rado će vam se pridružiti.

Vjerujte u sebe. Najvažniji odnos koji možete s nekim izgraditi, pored odnosa s Bogom, je odnos koji imate sa samim sobom. Nemojte se osuđivati ako doživite poneki poraz. Oprostite samom sebi kao dobrom prijatelju. Svi se mi borimo s lošim navikama. Nije poraz ništa strašno. Podržite sebe u nastojanju da počnete iznova. U tome vam može pomoći i prijateljstvo nekoga iskusnijeg, kao što je pomoglo Ivanu.

Posijmo danas ono što bismo voljeli da nam urodi u budućnosti. I ne zaboravimo da se i dobre navike mogu naučiti. Krenimo u sjetvu sa željama za dobru žetvu.

Roberta Messner i Henry Gernhardt

Tagged on: