Božje skulpture

Svake se godine, potkraj ljeta, na Ždralovoj plaži u Sjedinjenim Državama, održava natjecanje u pravljenju skulptura od pijeska. Mnogi od natjecatelja provedu čitave tjedne u planiranju detalja svojega umjetničkog djela koje će izvesti na taj veliki dan. Neki od njih čak prave detaljne nacrte, unoseći sve potrebne mjere zamišljenog lika. Drugi, opet, od gline prave modele prema kojima će kasnije stvoriti veću pješčanu skulpturu. Pristupi su različiti, ali sve ih povezuje žarka predanost stvaralačkom poslu.

Na dan natjecanja, svi natjecatelji dolaze vrlo rano ujutro i počinju sa svojim remek-djelima. Kasno poslije podne, plaža je u dužini od gotovo dva kilometra natrpana skulpturama od pijeska. Nekada su to bili uglavnom dvorci sa visokim kulama i automobili, ali danas je sve više životinja, pa i figura ljudi. Tu su oktopodi, rakovi, lavovi, psi, i mnoge druge vrste. Ispred svake skulpture se nalazi notez i torbica. Svaki prolaznik može otrgnuti listić iz noteza, potpisati se i staviti svoj glas u torbicu ispred skulpture koja mu se najviše sviđa. Tako se na kraju dana biraju najuspješnija pješčana ostvarenja.

Danas je pravljenje likova od pijeska sve više popularno, ali to ne znači da je takva vrsta stvaralaštva izum novijeg datuma. Pravljenje figura od materijala iz tla je staro koliko i svijet. U Bibliji piše da je Bog bio prvi takav umjetnik: “Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog.” Postoji, svakako, razlika između onoga što je Bog stvarao i onoga što danas od pijeska, blata i vode stvaraju skulptori uz pomoć alata. Najprije, oni prave ono što su već vidjeli, a Bog je stvarao likove po svojoj zamisli. Njima je potreban cijeli dan da bi oblikovali samo jedan lik, a Bogu je bio dovoljan samo jedan dan da bi stvorio mnoge vrste, koje čak nebismo uspijeli ni nabrojiti za jedan dan! Znate li koliko ima samo vrsta ptica na svijetu? Ornitolozi su do danas uspjeli identificirati više od 8000 vrsta, i svake godine otkrivaju još po jednu ili dvije nove vrste! Da ste vi stvoritelj, biste li uspjeli samo tijekom svog života zamisliti sve te vrste ptica? A kad biste ih sve stvorili? Ili, recimo, insekte. Znanstvenici procjenjuju da postoji oko 10 milijuna različitih vrsta kukaca! I Bog je sve njih zamislio i stvorio.

Skulptori sa plaže stalno dežuraju pored svojih figura, škropeći ih vodom iz flaše kako bi ostale savršene dok ne prođe ocjenjivanje. Bog je jednom stvorio živa bića i ona su od tad pa sve do danas ostala ista, jednako skladna kao što su bila na početku.

Postoji još jedna, najvažnija, razlika između ljudskog i Božjeg stvaralačkog djela. Bez obzira koliko se čovjek trudio da skulptura izgleda savršeno, on nikada neće moći dati život svojem stvorenju. Za Božje djelo, Biblija piše: “Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah ŽIVOTA. Tako postane čovjek živa duša.” Kada zađe sunce, pješčane krokodile, rakove i mačke, jednostavno izbriše plima. Oni nisu živi te nemogu pobjeći. Sa Božjim stvorenjima nije tako. Ona se mogu kretati kamo god požele. Ali Stvoritelj je učinio i više za nas ljude. Osim života u nama i sposobnosti samostalnog kretanja, on nam je dao i mogućnost da razmišljamo, izabiremo i donosimo odluke. Mnogi to zaboravljaju pa bez mnogo razmišljanja prepuštaju da drugi misle za njih. Tako zanemaruju svoju uzvišenu funkciju koju im je Bog dao kao ljudima.

Više od samoga života, Bog nam je dao priliku da živimo vječno. Prvi ljudi su prokockali tu priliku, ali nas Bog nije ostavio da stradamo zbog svoje ludosti. Pružio nam je još jednu priliku da budemo njegova kompletna, savršena stvorenja. On nam je dao Bibliju kao vodič. Kada sa mudrim savjetima Svetoga Pisma udružimo svoju bogomdanu sposobnost razmišljanja i donošenja odluka, mi postajemo novi ljudi. Bog tako i danas stvara svoja remek-djela. Ali ne od pijeska, niti stvorenja koja će ga ubrzo odbaciti zbog grijeha i umrijeti, već ljude koji će živjeti zauvijek. Ako se predamo u ruke Velikom Majstoru, možemo biti sigurni da će od nas učiniti novo stvorenje koje će na nebeskom sudu dobiti najvišu ocjenu, i ne moramo se bojati da će nas sa lica zemlje oprati plima vremena.

Dale Slongwhite

Tagged on: