Što je to molitva?

Nekada nisam volio jogurt i molitvu. Još nisam uspio pronaći poveznicu između toga dvoga, ali sada na jedan drukčiji način volim oboje!

Uglavnom je riječ o tome da sam otkrio kakvi su uistinu. Budući da možete biti dobar kršćanin i bez toga da jedete jogurt, zaboravimo na to i razmislimo malo o onom drugom — o molitvi. Želim vam pomoći da razumijete kakva je molitva uistinu.

Molitva nije slanje svetih dimnih signala nekom dalekom božanstvu.
Molitva nije čarobni kamen koji protrljate kad trebate nadnaravnu pomoć.
Molitva je prisnija, uzbudljivija i stvarnija od toga.
Molitva je razgovor s Bogom. Kad bismo to sada potpuno shvatili, mislim da bismo ovdje mogli stati s tekstom. Molitva je razgovor s Bogom. Upamtite: ne pričanje Bogu, već razgovaranje s Bogom.

Molitva nije govor, recitacija ili bezglavo brbljanje, već razuman, iskren i ispunjavajući razgovor s Bogom kao voljenim i poštovanim Prijateljem.

Molim vas da pročitate tu rečenicu još jednom, i to polagano. To je naša definicija molitve. Volio bih kad bismo riječ molitva mogli reprogramirati na način da joj značenje bude samo “razgovor s Bogom”. Molitva se obično podudara s toliko slika dosade, licemjerja i učmalosti, da je čudo što uopće čitate ovaj članak. Zašto ne bismo tim slikama priredili jedan lijepi sprovod i pokopali ih? Zaboravite svoja loša iskustva iz prošlosti i počnite razmišljati o molitvi kao o onome što uistinu jest: razgovor s Bogom kao voljenim, pouzdanim i poštovanim Prijateljem.

Ako se želite moliti, to jest ako želite razgovarati s Bogom kao s Prijateljem, morat ćete prvo shvatiti da vam Bog doista i jest Prijatelj. Naš razgovor s drugima odražava ono što mislimo o onome s kim razgovaramo. Vjerojatno ne biste razgovarali s vašim predsjednikom jednako kao s dječakom koji vam je upravo nogom udario mačku, zato što je vaše poimanje različitih osoba prilično različito. Dakle, uspješna molitva ovisi o ispravnom viđenju Boga.

Ako na Boga gledate kao na nekog starog poluuspavanog nadbiskupa (oprostite na usporedbi), vaše molitve će odražavati takvo viđenje. Tada nećete uživati u molitvi.

Ako Boga vidite kao puritanskog naredbodavca koji postavlja previsoke zahtjeve za većinu ljudi, a onda ih kažnjava kad ih ne mogu dostići, vaše molitve će odražavati takvo viđenje i mrzit ćete i molitvu i Boga.
Ako Boga smatrate starim nebeskim bogatašem koji nam plaća za našu “pobožnost”, vaše molitve će odražavati takvo viđenje. Bit ćete vjerojatno sve “pobožniji”, a zapravo će se sa svakom molitvom vaša zla narav sve više pogoršavati.

Ali ako smatrate da Bog gaji snažnu, osobnu ljubav prema vama; ako mislite da On poznaje vaše slabosti i razumije vaše poteškoće; ako prihvaćate da je Njegova zapovijed da budemo sveti također i obećanje da će nas On učiniti svetima — ukratko, ako smatrate da je Bog poput Isusa — onda će vaše molitve biti disanje duše u zahvaljivanju i traženju. Tada ćete moći uskliknuti poput Davida u Psalmu 84,3: “Srce moje i moje tijelo kliču Bogu živomu.”

Jedan je mladić pohađao neki niz propovijedi u kojemu se Božji karakter predstavljao uvelike krivo. U naletu osjećaja izletio je iz crkve, zamahnuo šakom prema nebu i rekao: “Ako je to Bog, ja Ga mrzim!” Nikada se nije vratio u crkvu, već je umjesto toga postao utjecajni ateist.

Ako poznajete kršćane prekrasnog karaktera, slavite Boga za to! Cijenite njihov primjer. Ali molim vas, doista vas molim da nikada ne temeljite svoje viđenje Boga na nekom čovjeku — bili to roditelji, pastor, svećenik ili bliski prijatelj, bez obzira na to kako se pobožnima činili. Muškarci i žene koji tvrde da poznaju Boga, trebali bi odražavati Njegovu pravu narav; ali nitko još to nije učinio na savršen način. Jedini temelj za poimanje Boga jest život i narav Njegovog Sina — Isusa Krista. Ako želite imati točnu sliku o Bogu, trebate osobno istraživati Kristov život.

Dok budete proučavali Kristov život, uvidjet ćete da Kristovo savršenstvo ne daje nikakvu izliku za grijeh. Ali isto tako ćete uvidjeti da Bog razumije naš problem i da nam je spreman pomoći. Doista je teško ne otvoriti srce takvom Bogu.

Na koledžu koji sam pohađao bilo je šest stotina ljudi, ali nisam mogao podnijeti samo jednog jedinog. On me je zbilja prezirao, ali mogu reći da je taj osjećaj bio obostran. Došlo je ljeto i ja sam posve zaboravio na njega, sve dok se usred praznikâ nije pojavio kao zamjena u našem tročlanom timu koji je radio među australskim grmljem. U sebi sam zajaukao i pomislio: “Dat ću ovom tipu 24 sata, a onda jedan od nas odlazi.” Mogao sam vidjeti kako su njegove misli o meni bile isto takve.

Tri tjedna nakon toga postali smo dobri prijatelji. Što se dogodilo? Kroz druženje je svatko od nas stekao veće znanje o drugome. Obojica smo razvili bolje viđenje drugoga, nakon čega se rodilo svjesno i ugodno prijateljstvo. Tako je i između nas i Boga — bolje poznavanje vodi boljem razumijevanju. A bolje razumijevanje vodi boljem odnosu te posljedično tome ugodnom i rastućem prijateljstvu.

Što je uzrok svemu tome? Komunikacija, razgovor, razmjena riječi i misli. Jeste li ikada pokušali započeti prijateljstvo držeći usta zatvorenima? Naravno da ne; nema prijateljstva bez komunikacije. Stoga, ako se želite zaljubiti u Isusa, razgovarajte s Njim i dopustite da i On govori vama. To je molitva.

Zašto da ne započnemo upravo sada otvaranjem svojega srca Bogu, našem nebeskom Prijatelju? To je vrlo jednostavno; u tome nema ničeg tajnovitog i duboko teološkog. Jeste li zahvalni što vam je On prijatelj? Ako jeste, recite Mu to! Recite: “Bože, stvarno mi je drago što si mi Prijatelj.” To je molitva! Jeste li depresivni zbog svojih grijeha? Recite Mu to! Recite: “Bože, moji grijesi su me stvarno dotukli.” To je molitva! Želite li stvarno biti očišćeni, želite li oprost? Recite Mu to! Imate li nekakvu posebnu molbu, primjerice, želju za većim znanjem o Bogu, za snagu da nadvladate određeni grijeh, za mudrost u vezi s nekom odlukom, za hrabrost da pozovete nekoga na sastanak, za ublažavanje boli vašeg uraslog nokta, za bolji molitveni život, za neobraćenog rođaka, za profesora koji vas gnjavi, za svijet koji treba Boga? Recite svojem nebeskom Ocu i božanskom Prijatelju sve o tome! On je Stvoritelj, On održava svemir i upravlja životima. Imate priliku osobno razgovarati s Njim, imate bez prestanka otvorenu liniju prema prijestolju svemira na kojemu sjedi — vaš Prijatelj.

Ispričavam se što je prethodni odlomak bio tako dugačak. Uvijek se uzbudim u vezi s dometom molitve. Jeste li znali da vam je u molitvi dopušteno smijati se i plakati? Rijetko plačem, ali zna mi se dogoditi, pogotovo u tihoj molitvi. Možete mi se rugati zbog toga, ali u mojem društvu molitvenih plačljivaca su David, Job, Jeremija, kao i osobe pred oltarom u petom pečatu Otkrivenja. Stoga, ako vam se plače pred Bogom zbog bilo čega, plačite, jer i to je molitva. Bogu možete povjeriti najdublje padove vašega života.

“U nj se, narode, uzdaj u svako doba; pred njim srca izlijevajte: Bog je naše utočište!” (Psalam 62,9)

Edwin Gallagher

Tagged on: