Preobrazba

Malcolm Forbes jednom je izjavio kako su dijamanti, zapravo, obični komadići ugljena koji su samo prionuli na svoj posao. U tome ima istine. Dijamanti su sačinjeni od ugljika. A kako su postali tako lijepi? To se događa kroz proces koji uključuje izvanredno veliki tlak, visoku temperaturu i mnogo vremena. Jednostavno objašnjeno, ugljen pod tako ekstremnim pritiskom i temperaturom nema drugoga izbora već da promijeni svoju strukturu u dijamant. Tako nešto ružno, tamno i korisno samo za izgaranje u vatri postaje nešto sjajno, divno, dragocjeno i jedinstveno.

I ovdje, kao i na mnogim drugim mjestima u svijetu prirode, Stvoritelj za nas ima poruku. Čovječanstvo naizgled spada u životinjski svijet, i tome je pomalo kriva teorija evolucije, zato što nam život završava smrću kao i svim ostalim živim bićima, uključujući i biljke. Tako je bilo naraštajima prije nas, već mnogo tisuća godina. Od tih su nam prošlih naraštaja živih bića, tako, ostale tolike naslage ugljena i rezervoari nafte i plina. Sve izgleda kao da i mi danas živimo bez smisla, bez vrijednosti života. Kao da nam je zajamčeno da postanemo ružni ugljen negdje u dubini Zemljine kore. Gdje je naša vrijednost?

Sjetimo se dijamanta. Procesu koji je Bog uspostavio  treba mnogo vremena da od ugljena postane dragulj. Ali je isto tako Stvoritelj spreman mnogo vremena odvojiti samo za vas kako bi vas učinio posebnima. Ne samo da vas u ovome stanju, nazovimo to stanje ugljena, nebeski Otac vidi kao posebnu dragocjenost, već je spreman posvetiti se vama kako bi vas pretvorio u svoj dragulj. To je velika osobina prave ljubavi – da na čovjeka gleda ne samo kakav je trenutno, već kakav može postati kad mu se posveti dovoljno pažnje. Kao što komadu običnoga ugljena treba tlak, temperatura i vrijeme, tako i promjeni ljudskoga karaktera, gotovo kao po nekakvoj zakonitosti, trebaju nepopustljiv trud, vrijeme, pa i vruće nevolje da bi došlo do ozbiljnijih promjena u razmišljanju i odnosu prema svijetu. Tada čovjek može od običnoga postati netko s osobitim razumijevanjem i cijenjen među ljudima. Od nevjernoga i čovjeka bez smisla može postati onaj tko je vjeran svome Tvorcu, čovjek koji živi ispunjen život. U procesu koji nadgleda Bog svatko može postati netko. Svatko, premda već sada poseban, može postati dragocjen i jedinstven.

Dijamanti, u stvari, i nisu baš toliko lijepi kada ih nađete u prirodi. Nakon svega što su prošli njima još uvijek treba brušenje i poliranje da bi dobili onaj vrhunski sjaj. Isto tako i mi, kao društvena bića, trebamo druge ljude da utječu na nas. Njihov utjecaj može biti različit, ali bi rezultat svakako trebao biti isti – karakter oblikovan mudro, istančanoga osjećaja za okolicu. Zato nemojte biti sami. Poradite na odnosima u obitelji da vam svima bude dobro, a prijatelje birajte tako da vas vode usavršavanju, a ne propasti. Prijatelji mogu biti odličan instrument u Božjim rukama da vam pomogne u brušenju i poliranju dok ne postanete blistavi Božji dijamant kakav je potreban da podigne vrijednost ovome svijetu i kakav bi samo poželio ugraditi u svoje kraljevstvo. U Bibliji piše: “Željezo se željezom oštri, i čovjek oštri jedan drugoga.” (Izreke 27:17).

Bog je voljan i spreman da od mene i vas učini nešto divno. Otvorimo srce već danas i zamolimo ga da uđe u naš život, te otpočne proces naše preobrazbe u dijamant kakav biste samo poželjeli da budete.

Željko Bošnjak

Tagged on: