Milost je više od osjećaja

“Tko napoji jednog od ovih malenih samo čašom hladne vode jer je moj učenik, zaista, kažem vam, sigurno mu neće propasti plaća.” (Matej 10,42)

Priča se o Jacobu Brightu da se jednom vraćao kući iz grada i da je na cesti vidio siromašnog susjeda u velikoj nevolji. Konj mu se povrijedio i morali su ga ubiti. Ljudi su se okupljali oko njega i izjavljivali mu svoju sućut. Jednome, koji je bio najglasniji, Jacob je rekao: “Meni je žao za 50 funti, a koliko je tebi?” Krenuo je zatim sa šeširom u ruci među ljude da prikupi novac za kupovinu novog konja.

Biti milostiv znači mnogo više nego samo osjećati. To je i djelovanje. Milost je ljubav na djelu. Međutim, prije no što može prijeći na djelo, ljubav mora vidjeti. Kao što je William Barclay rekao: “Milost je suprotnost egoizmu… To je antiteza sebičnosti!”

Jedan je teolog istaknuo da je Crkva “zajednica onih koji su mrtvi sebi i živi Kristu”. Milost se pojavljuje kada se ljubav prema sebi zamijeni ljubavlju prema Bogu i prema bližnjima.

Milost je stanje srca koje se izražava posebnim držanjem prema posebnim osobama. Upravo zato “ljubazna riječ, pogled ispunjen suosjećanjem, razumijevanje, mnogima koji se bore i koji su usamljeni bili bi kao čaša hladne vode žednoj duši. Riječ sućuti, čin dobrote, olakšat će terete koji tako teško pritiskuju umorna pleća. A svaka riječ i svako djelo nesebične dobrote izraz su Kristove ljubavi prema izgubljenom čovječanstvu.” (Ellen G. White, Misli s Gore blagoslova, str. 39)

Zašto odlagati? Ovog istog dana, zašto ne biste iznenadili svog muža ili svoju ženu nekom neočekivanom ljubaznošću? Zašto ne biste radni dan započeli nekim znakom pažnje prema suradniku? Zašto ne biste ugodno iznenadili svoje roditelje ili djecu? Danas je dan da širimo Božju milost. Ne poslijepodne ili nakon rada, već sada – ovdje!

George R. Knight

Tagged on: