Vi ste svjetlo svijetu

“Vi ste svjetlo svijetu. Nije moguće sakriti grad koji leži na gori.” (Matej 5,14)

Vi ste svjetlo svijetu!” Ova izjava postaje vrlo značajnom kada uzmemo u obzir kome je upućena. Isus se nije obraćao vjerskim vođama. On nije pokušavao ohrabriti propovjednike i teologe. On je govorio običnim ljudima – onima koji su bili apsolutno nevažni s gledišta svijeta.

Ova nas izjava treba navesti da stanemo i da se zamislimo. Biti kršćanin je nešto vrlo veliko. Isus nije rekao da su učeni i poštovani filozofi svjetlo svijetu, već mi, potpuno prosječni, obični kršćani. Značajna izjava, u najmanju ruku.

Primijetite još jednom: “Vi ste…” Kršćani su svjetlo svijetu već samim tim što su kršćani.

Zašto je tako? – možda se pitate. Zato što mi kao kršćani poznajemo Isusa. Mi znamo da je On umro za naše grijehe i da je ustao da bismo i mi živjeli. To je cijeli sadržaj vijesti spasenja. To je poruka koja je očajnički potrebna svijetu. To je vijest koju svijet treba čuti i prihvatiti.

Pavao nam kaže: “Budući da svijet svojom mudrošću nije upoznao Boga u Božjoj mudrosti, odluči Bog one koji vjeruju spasiti ludošću propovijedanja.” (1. Korinćanima 1,21) Kristov je križ uglavnom ludost za svijet, ali je to srž kršćanske poruke. To je ključni element našeg spasenja.

Svaki je kršćanin svjetlo koje pomaže drugima da nađu Krista i spasenje u Kristu. Svaki kršćanin je misionar koji drugima govori o Božjoj ljubavi i o oprostu koje nam Bog nudi u Isusu. Svaki kršćanin! To znači da sam uključen i ja. “Vi ste svjetlo svijetu!” Svakoga dana Bog nam daje prilike da svjedočimo za Njega. Kakve li prednosti!

George R. Knight

Tagged on: