Vječni život

Isusov razgovor s članom velikog vijeća uči nas kako se njegovi sljedbenici trebaju odnositi prema budućnosti. Kada član Velikog vijeća pita: “Dobri Učitelju, sto moram činiti da baštinim život vječni?” on govori o svojoj budućnosti. Isus mu odgovara tako što ga propituje o njegovoj sadašnjosti. “Znaš zapovjedi…” odgovara Isus. “To sam sve držao od svoje mladosti.” uzvratio je njegov sugovornik. Zanimljivo je to da Isus nije počeo govoriti o slavnoj budućnosti koja očekuje sve koji vjeruju u Njega. On nije opisivao sve mogućnosti koje takva budućnost nudi, već se osvrnuo na njegovu sadašnjost.

Istina je da svaki odgojitelj treba u bližnjima gledati ono što oni mogu postati, njihove neostvarene sposobnosti, treba im otkriti budućnost koju nam Bog nudi i propovijedati radosnu vijest koja nam tu budućnost nudi kao vječnu baštinu. Nitko nije previše sretan kada se suoči sa svojom prošlošću ili sadašnjošću, sa svojim propustima, nedostacima i nedorečenostima. Uvijek je lakše gledati u budućnosti i uvjeriti se kako novi početak znači nov život koji će nam donijeti promjene za kojima već dugo čeznemo i pomoći da ostavimo sve što je iza nas. Budućnost često izgleda privlačnije od sadašnjosti.

Međutim, Isus je pozvao svog sugovornika da se razmisli o svojoj sadašnjosti i time je rekao da su korijeni uspješne budućnosti u pravilnoj raščlambi i odnosu prema sadašnjosti. On ga je pozvao da razmisli o svom duhovnom životu. član Velikog vijeća je bio čovjek koji je vjerno držao Božje zapovijedi. Ono što mi trenutno jesmo određuje naš životni smjer. Stoga je Isus pozvao ovog bogataša da razmisli ne samo o vjernom držanju zapovjedi već i o svom odnosu prema drugim vidovima života.

Budućnost će zauvijek ostati vječna iluzija ako se nismo spremni odreći onih materijalnih i duhovnih vrijednosti koje nam priječe put k Bogu. Ovaj bogataš to nije bio spreman učiniti. On se nije želio suočiti sa vlastitom ljubavlju prema bogatstvu. Bilo je besmisleno govoriti o svim mogućnostima koje budućnost nudi ako ljubav prema sadašnjim, ovozemaljskim dobrima nadjačava ljubav prema Kristu. Krist je ključ te nove budućnosti i ako je želimo baštiniti dopustimo mu da promjeni našu sadašnjost. Prodati sve što imamo znaci lišiti se svega onoga što nam je draže od Isusa Krista. Ako to učinimo danas naše sutra će biti dan novih mogućnosti i novih pobjeda.

Darko Pirija

Tagged on: