Kako živim u planinskom kraju, često planinarim. Ljetnim vikendima vidim planinare koji ne znaju kamo idu i što rade. U sandalama, kratkim hlačama i majicama, noseći samo malu čuturicu s vodom, sredinom jutra kreću na dugo planinarenje. Nemaju nikakvu kartu, ni kompas, a niti kišnu kabanicu.

Moj susjed, koji je dragovoljacu Gorskoj službi spašavanja, pričao mi je o turistima koje je spašavao od sigurne smrti nakon što su zalutali u planini. bez obzira kakve bile okolnosti, Gorska služba spašavanja je uvijek odgovarala na poziv upomoć. Nikad nisu održali lekciju zalutalom turistu: “Pa, budući ste zanemarili pravila ponašanja u planini, morate snositi posljedice.” Njihov zadatak je spašavanje. Traže svakog planinara koji senašao u nevolji, bez obzira na to je li zaslužio da ga se spase.

Središnja poruka Biblije govori o spašavanju. Apostol Pavao ističe da nitko od nas ne “zaslužuje” Božju milost i nitko se sam ne može spasiti za vječnost. Poput zalutala planinara, jedino možemo zavapiti za pomoć. Pavao navodi riječi psalmista: “Nema pravedna, nema nijednoga; nema razumna, nema ga koji traži Boga” (Rimljanima 3,10; Psalam 14,1-3)

Radosna vijestkoju donosi Evanđelje je da, unatoč našem stanju, Bog nas traži i odgovara na svaki naš vapaj za pomoć. Mogli biste reći da je Bog u službi spašavanja izgubljenih grješnika.

Philip Yancey