Sadašnja utjeha

“Neka je hvaljen Bog i Otac Gospoda našega Isusa Krista, Otac milosrđa i Bog svakovrsne utjehe, koji nas tješi u svoj našoj nevolji tako da mi možemo svakovrsnom utjehom, kojom nas same tješi Bog, tješiti one koji se nalaze ma u kakvoj nevolji.” (2. Korinćanima 1,3.4)

Utjeha dolazi na razne načine. Mala djeca se često tješe omiljenom igračkom ili pokrivačem. Stariji se tješe uspomenama na mjesta, ljude ili događaje. Pripadnici svih naraštaja tješe se nježnim dodirom prijateljske ruke ili ljubaznim riječima.

Ljudska je utjeha dobra, ali je utjeha od Boga još bolja. Neke od Njegovih utjeha su sadašnja stvarnost, dok druge očekujemo tek u budućnosti.

Među utjehama koje sada stoje na raspolaganju kršćaninu ubrajamo oprost grijeha i sigurnost spasenja.

Onima koji plaču zbog svojih grijeha i koji otvoreno priznaju svoju potrebu za Božjom pomoći Bog potpuno i savršeno oprašta. Božanski oprost je besplatan i dobiva se odmah. Svojom smrću, Isus ga je stavio na raspolaganje svima koji vjeruju u Njega. Prije nekoliko godina zaustavio sam se u Virginiji kraj trgovine mješovite robe. Naslov u nekim novinama privukao je moju pozornost: “Muž propješačio 1500 kilometara da traži oprost!” Pomislio sam da neki tako zamišljaju i Boga.

Ali, Bog nije takav. On ne traži da zaradimo oprost mučeći se u samostanu. On ne zapovijeda da se odijevamo u vreće ili da klečimo na kukuruzu kad mu se molimo.

Ne, On nas voli. I budući da nas voli, i više je nego spreman oprostiti nam. Traži jedino da se iskreno pokajemo i prihvatimo Kristovu žrtvu. Posljedice su trenutačne, dobivamo oprost. I upravo se tu uklapa plakanje i tuženje. Žalost u srcu zbog grijeha odvodi nas Isusu da tražimo očišćenje. “Blago onima koji tuguju, jer će se utješiti!” (Matej 5,4) Ima li veće utjehe nego biti prav pred Gospodom?

George R. Knight

Tagged on: