Prijatelj grješnika

“Sin čovječji došao je; on jede i pije. A vi kažete: Gle izjelice i pijanice, prijatelja carinicima i grješnicima!” (Luka 7,34)

Naziv “prijatelj grešnika” svakako nije upotrijebljen sa namjerom da Isus bude pohvaljen! Vjerski su kritičari njime osudili Isusa zato što se družio sa odbačenim slojevima koje su sa omalovažavanjem zvali ” carinicima i grješnicima”. Kristovi kritičari nisu imali pojma kako su veliku pohvalu izrekli o Njemu.

Zaista, Isus je Prijatelj grješnika. Upravo zbog toga je došao na našu planetu u liku grješnog čovjeka (Galaćanima 4,4). Došao je “da potraži i spasi, što je bilo izgubljeno.” (Luka 19,10). Da bi ispunio svoje poslanje otkupljenja, Isus se družio sa svim ljudima bez obzira na rasu, vjersko uvjerenje ili položaj u društvu. Postajući prijatelj grješnicima donosio im je nadu, oproštenje i budio njihovo osjećanje vrijednosti.

Svoje otkupiteljsko prijateljstvo Krist je najočiglednije prikazao u slučajevima triju poznatih osoba kojima je služio. Bili su to Zakej, bogati, nemilosrdni starješina carinika (Luka 19,2), žena uhvaćena u preljubi (Ivan 8,3) i Marija Magdalena, žena na lošem glasu (Luka 8,2). Mada su ljudi ove tri osobe žestoko napadali i prezirali kao grješnike, Krist se sa njima sprijateljio i oprostio im. Pružajući im ruku otkupiteljskog prijateljstva, On je čudesno promijenio njihov život.

Svaki pojedinac koji je doživio Isusovu spasonosnu milost može potvrditi činjenicu da je Isus Prijatelj Grješnika. Pavao nas podsjeća da “nema pravedna ni jednoga” (Rimljanima 3,10). A onda dolazi najdublja od svih istina: “Krist, kad smo bili još grješnici, umrije za nas.” (Rimljanima 5,8). Naglasak je na riječi kad. Krist je ostavio svoje uzvišeno prijestolje da bi mogao postati Prijatelj Grješnika. Umro je za spasenje svijeta.

Kakvog prijatelja imamo u Isusu!

George W. Brown

Tagged on: