Nije ovdje – uskrsnuo je!

Kad prođe subota, Marija Magdalena i Marija Jakovljeva i Saloma kupiše miomirisa da odu pomazati Isusa.  I prvoga dana u tjednu, veoma rano, o izlasku sunčevu, dođu na grob.  I razgovarahu među sobom: “Tko će nam otkotrljati kamen s vrata grobnih?” Pogledaju, a ono kamen otkotrljan. Bijaše doista veoma velik. I ušavši u grob, ugledaju mladića zaogrnuta bijelom haljinom gdje sjedi zdesna. I preplaše se. A on će im: “Ne plašite se! Isusa tražite, Nazarećanina, Raspetoga? Uskrsnu! Nije ovdje! Evo mjesta kamo ga položiše. Nego idite, recite njegovim učenicima i Petru: Ide pred vama u Galileju! Ondje ćete ga vidjeti, kamo vam reče!” One iziđu i stanu bježati od groba: spopade ih strah i trepet. I nikomu ništa ne rekoše jer se bojahu. (Marko 16,1-8.)

On je odista živ, zar ne? On nije tamo u Jeruzalemu u grobu! Mogu vam to i osobno posvjedočiti jer sam pohodio jedno od mjesta za koje se smatra da je bilo grob Josipa iz Arimateje i u koji je bilo položeno Kristovo tijelo. Na vratima iznad toga grobnog mjesta piše velikim slovima na engleskom jeziku: HE IS NOT HERE — HE IS RISEN, ili kako bi se to reklo na našem jeziku: ON NIJE OVDJE — ON JE USTAO! U to većina kršćanskog svijeta danas ne sumnja. Taj grob bio je prazan toga prvog uskršnjeg jutra prije dvije tisuće godina. Isus je uskrsnuo. I danas riječi ON NIJE OVDJE odzvanjaju u našim ušima jer je toga dana Isusov grob bio zatečen prazan. Ali, s druge strane gledano, hvala Bogu što mi možemo reći danas na ovom mjestu: KRIST JE OVDJE — S NAMA, i to je najmoćnija poruka u predvečerje Uskrsa.

Ova poruka se mora iznova i iznova naglašavati. Svi se mi možemo poistovjetiti sa ove tri žene opisane u izvješću evanđelista Marka, najranijem zapisu. Rano te nedjelje, one su pošle na grob da bi pomazale Kristovo tijelo. Dolazeći grobu razmišljale su kako će odmaknuti veliki kamen s groba te ući u unutrašnjost grobnice. Kad su došle na mjesto s kojega su mogle vidjeti grob, ugledale su kako je pečat s groba maknut i kako je kamen otkotrljan u stranu, i prolaz je bio slobodan. Na samom ulazu ugledale su mladića u dugoj bijeloj haljini, da budemo određeniji: anđela, koji im je rekao da se ne plaše, jer je vidio njihovu zaprepaštenost prizorom, što uopće nije začuđujuće s obzirom da su vidjele nešto nadnaravno. Anđeo je znao zbog čega su one zašto su one došle: da pomažu Isusovo mrtvo tijelo, što je trebala biti vrlo plemenita gesta. Ali tijelo više nije bilo u grobu. Ovaj mladić rekao je ovim ženama: “On više nije ovdje – uskrsnuo je!” Ova spoznaja nije bila za njih nešto novo, nešto što nisu mogle znati. Isus je to puno puta nagoviještao i govorio učenicima, ali oni to nisu razumjeli. Činjenica da ga nisu zatekle u grobu još uvijek im nije imala smisla.

Ovaj je mladić zatim rekao ženama — Mariji Magdaleni, Mariji majci Jakova, jednog od dvanaestorice učenika i Salomi: “Idite i recite to učenicima — posebice Petru, čovjeku koji se odrekao tog istog Isusa i učinio grozotu baš poput Jude — idite i recite im jednu vrlo važnu vijest. Vijest da njihov voljeni Spasitelj nije umro, već je uskrsnuo i želi se susresti s njima u Galileji. Neka pohitaju tamo.” Možemo si samo zamisliti prizor kako su ove žene bile zbunjene, što od nebeskog bića koje su ugledale, što od prizora, što od radosti jer je njihov Spasitelj živ! Zamišljamo ih kako trče i posrću noseći radosnu vijest o uskrslom Kristu svojoj braći, Kristovim učenicima i sljedbenicima koji su u strahu od daljnjeg progona sbili kriveni u gornjoj sobi, gdje su proveli posljednje trenutke s Isusom Kristom.

Posljednji prizor koji vidimo u ovom kratkom izvješću jest taj da ove žene, nakon što su čule riječi anđela, uplašene i zbunjene odlaze od groba te nikom ništa nisu rekle jer, kaže Biblija – bile su u strahu, bojale su se!

Bog i nama danas govori, ne preko anđela već kroz svoju Riječ, Bibliju: Dragi kršćani, sljedbenici Isusa Krista, ne bojte se! Ne tražite Krista tamo gdje se On ne nalazi. Jer On više nije u grobu, On nije ovdje, On je uskrsnuo! Isus Krist je živi Bog! Mnogi osnivači velikih svjetskih religija bili su značajne osobe, imali su karizmu, velik utjecaj i učinili su velika djela. Ali oni danas počivaju u svojim grobovima. Ali samo je jedan Bog i samo je Jedan uskrsnuo, a to je Isus Krist. Svojim uskrsnućem Krist je svima koji su u Njega vjerovali, i koji danas vjeruju, zajamčio uskrsnuće i vječni život. Još za svoga života na ovoj zemlji rekao je: “Ja sam uskrsnuće i život — reče Isus. — Tko vjeruje u mene, ako i umre živjet će. Tko god živi i vjeruje u me sigurno neće nigda umrijeti. Vjeruješ li ovo?“ (Ivan 11,25.26) Ovo je radosna i najbolja vijest u ovo vrijeme kad se svi sjećamo Kristovog uskrsnuća.

KRIST NIJE OVDJE — USKRSNUO JE! I tebi jamči ukrsnuće u dan kad ponovno dođe po nas! Pohitajmo i mi odnijeti ovu vijest svim ljudima, ali bez straha i hrabro, jer je to vijest nade i ohrabrenja za čovječanstvo! Iskusimo posebne blagoslove sjećanja na Kristovo uskrsnuće!

Neven Klačmer

Tagged on: