Maratonci trče

Atletska disciplina koja privlači vrlo malo pozornosti jeste brzo hodanje. Ono što nas malo više impresionira po svojim rezultatima je sprint. Ali je maraton zato svakako disciplina koja zaslužuje najviše divljenja. Nije ni čudo što je apostol pišući poslanicu savjetovao kršćanima da se održe u vjeri i moralnosti kao da trče važnu utrku: “Ne znate li da u trkalištu svi trkači trče, ali samo jedan dobiva nagradu? Tako trčite da je odnesete!”  U naše vrijeme pobrkanih normi življenja, gdje se javno ismijavaju sveta načela, kršćanstvo treba biti utvrda morala i vjere, a kršćani maratonci koji će do kraja, do Kristova dolaska ustrajati u čestitosti. Ako ste i vi voljni učiniti nešto protiv epidemije grijeha koja hara čovječanstvom, pridružite nam se u utrci. Zato u nekoliko koraka naučimo nešto važno od sportaša trkača.

Otpočnite s namjerom da budete maratonac, ništa manje. Biblija poziva: Odbacimo od sebe svako breme i  grijeh koji lako zavodi, te ustrajno trčimo na utakmici koja nam je određena!” To nije jedan običan trening, već disciplinirano svakodnevno duhovno trčanje gdje jačamo svoje duhovne mišiće i izdržljivost za nastavak utrke.

Imajte na umu razvoj utrke. Svoje zanimanje za dublje kršćanstvo obično otpočnemo pomalo euforično, vatreno se posvećujući Bogu. To je početak trčanja, kada smo puni snage. Ova gorljivost polako kasnije prelazi u fazu rutinskoga kršćanstva kada mislimo da sve ide kako treba, da smo ugodni Bogu i kada nam je važno samo da obavljamo neke obrede i držimo blagdane. Zatim nastupa razdoblje životne utrke kada dovodimo u pitanje kršćanstvo zbog raznih utjecaja oko nas. Ovdje mnogi odustaju od utrke i predaju se životu koji ne zahtijeva disciplinu duha. Pravi Isusov maratonac prolazi i tu fazu te ulazi u konačnu – stupanj vjernosti Bogu kada jasno vidimo cilj, shvaćamo smisao Kristova poziva i nastojimo izdržati do kraja.

Ono što još možemo naučiti od maratonaca jest kako se izgrađuje izdržljivost. Izdržljivost jača samo tada kada ste voljni ustrajati kroz odricanje, bol, radost, smjeh, suze i pravila koja trening zahtijeva. Za duhovnoga maratonca izdržljivost je nešto što se uvijek razvija. Apostol piše: “”Ne znate li da u trkalištu svi trkači trče, ali samo jedan dobiva nagradu? Tako trčite da je odnesete! Svaki se natjecatelj uzdržava u svim stvarima. Oni da dobiju raspadljivi vijenac, a mi neraspadljivi.” Ovdje je korisno, čak neophodno, svladavati loše navike, potisnuti samosažaljenje, jednostavnije živjeti, zdravo se hraniti i izgrađivati što je više moguće dobre odnose s ljudima.

Pokušajte kroz molitvu i razmišljanje nad biblijskim tekstovima proniknuti u svrhu izdržljivosti. Discipliniranje samoga sebe u utrci, odricanje, besmisleno je bez određene svrhe. Najprije sjetimo se riječi: “Svaki se natjecatelj uzdržava u svim stvarima. Oni da dobiju raspadljivi vijenac, a mi neraspadljivi.” Maratonce sportaše očekuje medalja ili pobjednički vijenac. Maratonce kršćane očekuje besmrtnost, građanstvo u novome, Božjemu svijetu gdje prebivaju samo pravda i ljubav. Drugi je razlog to da vas netko silno treba. Bog je od stvaranja svijeta vidio vas, predvidio je da ćete se pojaviti u svoj svojoj jedinstvenosti i imao je za vas mjesto u svome kraljevstvu. Kada ne biste stigli na cilj duhovne utrke, kada biste popustili grijehu i odustali od kršćanstva, vaše bi mjesto u budućemu svijetu zauvijek ostalo prazno. Nitko nije kao vi, i vječno biste nedostajali u srcu nebeskoga Oca. To su dva vrijedna cilja. Izdržite.

Pravi natjecatelji savjetuju da se tijekom utrke usredotočite na nešto, možda neki zamišljeni cilj. Duhovni natjecatelji bi trebali usredotočiti svoje misli na Isusa, razmišljajući o riječima Biblije, hraniti se hrabrenjima iz Svetoga pisma.

Niste sami. Kao dobar maratonac imajte na umu svojega trenera i njegove savjete. Biblija kaže: “Sine moj, ne odbacuj Jahvine opomene i nemoj da ti omrzne njegov ukor. Jer koga Jahve ljubi onoga i kori, kao otac sina koga voli.”

Osim trenera natjecatelj ispred sebe obično vidi i mnoštvo drugih natjecatelja koji završavaju utrku, prolaze kroz cilj i slave. Iako vi sada možda sami slušate ovu emisiju i pitate se vrijedi li danas tako iskreno kršćanstvo u svijetu koji njeguje pokvarenost, znajte da Bog upravo u ovome trenutku ima još mnogo upornih iskrenih pobožnih ljudi koji trče usporedo s vama. Čak je i veća skupina onih koji su završili prije vas. Oni sada počivaju do dana dok se pojavi Isus da ih podigne i nagradi ih dostojno njihovoj vjernosti. Trčite za sebe, trčite za velikoga trenera koji vas voli, trčite za sve one koji polažu nade u vas, kao i za one koji su u utrci s vama izdržali te one koji nastoje i danas učiniti čovječanstvo boljim.

Željko Bošnjak