Razvod brakaPovijesni zakon na Malti izglasan je jučer u parlamentu nakon što se 53 posto građana na referendumu izjasnilo da im se treba omogućiti zakonsko pravo na razvod.

Otočka državica od 400-tinjak tisuća stanovnika odavno je članica Europske unije, no to joj nije smetalo da drži zakon kakav, prema pisanju Guardiana, u svijetu postoji još samo na Filipinima i u Vatikanu. Doduše, u nekim zemljama razvod možda mogu dobiti muškarci, ali žene već mnogo teže ili nikako (primjerice, u nekim većinski muslimanskim državama).

Malta je zadnja članica EU-a u kojoj se brak mogao razvrgnuti samo nakon dugogodišnje sudsko-crkvene procedure.

Novi zakon nadišao je čak i stranačke podjele, pa su za njega – suprotno partijskoj orijentaciji – glasali i zastupnici vladajuće Partit Nazzjonalista. Zakon bi trebao stupiti na snagu u listopadu ukoliko ga odobri predsjednik George Abela.

Malteški premijer Lawrence Gonzi glasao je protiv legalizacije razvoda tvrdeći da će to oslabiti položaj obitelji u društvu u kojem se 95-98 posto stanovništva izjašnjava da je rimokatoličke vjere.

Dosad su parovi rastavu mogli ishoditi tek sudskim putem ili tražiti od Katoličke crkve da poništi njihov brak, pri čemu spomenuti proces traje oko devet godina. Postojala je i neobična treća opcija: razvod u inozemstvu, koji bi kasnije bio priznat na Malti.

tportal.hr