Josip i Marija

“Marija reče: ‘Slavi duša moja Gospodina; duh moj kliče od radosti Bogu Spasitelju mome, jer milostivo pogleda na neznatnu službenicu svoju. Gle! Odsad će me blaženom zvati svi naraštaji.’” (Luka 1,46-48)

Koliko se sjećam, mjesto nije bilo veliko, ali se u njemu nalazio lijep budistički hram. Sarnath u sjevernoj Indiji bio je mjesto rođenja Bude i u njegovoj je blizini pozvao svoje učenike da slijede njegov nauk. U hramu se nalaze zanimljive slike o Budinom rođenju. Kupio sam knjižicu računajući da će mi poslije trebati. Budino je rođenje navodno bilo unaprijed prorečeno. Također se smatra da ga je rodila djevica. Sve se to dogodilo u šestom stoljeću prije Isusova rođenja. Izvještaj o Budi ima nekih sličnosti s Kristovim utjelovljenjem i rođenjem.

Poslije sam u St. Petersburgu posjetio muzej povijesti ateizma i religije. Odmah kod ulaza primijetio sam širok zid pokriven slikama i fotografijama “majke i djeteta”, rođenjima od djevice, zajedno s crtežima trojstva u mnogim oblicima poganstva kao i kršćanstva. Bilo je tu i mnogo prizora progonstva vršenog u ime religije.

U Indiji i Rusiji shvatio sam kako je Sotona prevarljiv i prepreden. On je poznavao proročke spise u Bibliji i mnoge njezine prekrasne istine usadio u poganstvo na unaprijed smišljene prevarljive načine. Mnogi će poslije tvrditi da su Krist i Trojstvo pročišćeni oblici poganstva.

Izvještaj o Josipu i Mariji značajan je i zaokuplja misli milijuna ljudi. O Josipu se ne govori mnogo jer je on zapravo bio Isusov poočim. Isusa je u Mariji začeo Sveti Duh i to prije nego što su se Josip i Marija sastali. Josip je nazvan pravednikom jer nije odustao od braka, premda bi netko drugi Mariju prepustio mnoštvu da je kamenuje. On je bio tesar po zanimanju. U ono vrijeme to je bio težak rad dok su se stabla sjekla za domaću uporabu. Josip se više ne spominje nakon potrage za Isusom, kad su Ga kao dvanaestogodišnjaka izgubili i poslije našli s učiteljima Zakona u Jeruzalemu. Josip nije prisutan na svadbi u Kani Galilejskoj gdje je Isus učinio svoje prvo čudo. Smatra se da je ovaj pravednik umro nešto prije nego što je Krist počeo svoju javnu službu.

U Svetom pismu mnogo više čitamo o Mariji. Kakva je prednost biti majka Isusa, Spasitelja svijeta! Ona je povjerovala anđelu koji joj je donio zastrašujuću, a ipak čudesnu vijest. Ovu je vijest prenijela i svojoj rođakinji Elizabeti. Znala je da je Isus određen da bude Mesija. Ona je bila pod križem i prihvatila Ivana kao svojeg sina jer je to bila Isusova želja koju je izrazio čak i u tom teškom položaju u kojem je bio obješen. Predaja tvrdi da je otišla s Ivanom u Efez gdje je on neko vrijeme bio pastor crkve. Tu je i umrla, a na brdu iznad starog grada nalazi se spomenik gdje je prema predaji pokopana.

Josip i Marija primili su obilne blagoslove. Pokušajmo zamisliti što je sve prolazilo kroz Marijinu glavu kad je Isus visio na križu i umro. Kako je bila sretna u jutro uskrsnuća! U svojoj pjesmi (prije Isusova rođenja, Luka 1,46-56), Marija je izrazila punu vjeru u Boga. Tako je živjela i zato je bila toliko blagoslovljena. Priča o Budinom utjelovljenju je zanimljiva, ali nasuprot njoj, izvještaj o Mariji i Kristu prekrasna je, čudesna i uvjerljiva istina.

David i Gaya Currie

Tagged on: