Gdje tražimo sreću?

”Jer iako su upoznali Boga, nisu mu iskazali ni slavu ni zahvalnost. Naprotiv, postali su isprazni… Umišljajući da su mudri, postali su ludi.” (Rimljanima 1,21.22)

Praznovjerje je često prisutno kod glumaca. Francuz Rober Hossein, na primjer, prije svakog dužeg putovanja zapisuje adrese svih ljekarnica duž puta – za svaki slučaj. Još nikad nije doživio ni najmanju nezgodu.
Njegov sunarodnik Alain Delon nosi narukvicu od slonove dlake, poklon njegove Mireille Darc. ”Ne znam da li što vrijedi”, kaže, ”ali je nikad ne skidam; ni u kadi.”

Čini se da nedostatak vjere u Boga nadomješćuje praznovjerje. Čovjek se ipak nečega mora uhvatiti, kažu. No što vrijedi popis s ljekarnicama ili narukvica od slonove dlake na koje se ljudi oslanjaju?

Svatko teži za zaštitom, sigurnošću i ljubavlju. A sve to nudi Bog. ”Zakrilit ću ga jer poznaje ime moje”, kaže Bog (Ps 91,14) i dodaje: ”A tko sluša mene, bezbrižan ostaje i spokojno živi bez straha od zla.” (Izr 1,33) Razlog: ”Ljubavlju vječnom ljubim te, zato ti sačuvah milost.” (Jr 31,3)

Prihvatimo ova Božja obećanja i uzdajmo se u Njega, jer On ostaje vjeran onome što obeća.

Zašto bića obdarena razumom radije traže zaštitu od amuleta i predmeta koji donose sreću? Ove stvari ”obećavaju” ljudima zaštitu, a da pritom ne moraju mijenjati sebe i svoj život. Međutim Bog želi mijenjati nas i naš život, da bismo stvarno bili sretni. Krenimo ovim putem jer samo on vodi k cilju.

Tagged on: