Čitajte Bibliju

Prijedlozi za proučavanje Biblije

1. Izaberite najprije jednu od biblijskih knjiga i čitajte je u malim cjelinama sve dok ne dođete do kraja. Nakon toga počnite čitati koju drugu knjigu i proučavajte je sve dok i nju ne završite. Proučavajući Bibliju na takav način postupno ćete doprijeti do svih važnijih poruka Božje riječi. Smatramo da je najbolje započeti s Evanđeljima i nastaviti s Novim zavjetom i Psalmima.

2. Proučavajte Bibliju sve dok ne dođete do biblijskog retka za koji možete zaključiti kako predstavlja Božju poruku vama osobno za taj dan. Nemojte se ustručavati potcrtavati svoju Bibliju. Obilježite svaki redak koji vam je važan i dopustite da utječe na svako područje vašeg života. Sveti Duh će objaviti Božju istinu vašem umu i srcu. Neka vas odabrane misli prate kroz cijeli dan i budu vam suputnikom. U trenucima kušnji one će vas bodriti i nadahnjivati.

3. Označite mjesto u svojoj Bibliji na kom ste stali s čitanjem, kako biste sutra mogli nastaviti. Preporučljivo je da se na nekom biblijskom retku zadržite sve dok ne otkrijete njegovo pravo značenje za vaš život. Primijetit ćete kako u većini slučajeva trebate proučiti desetak ili petnaestak redaka prije no što dođete do takvoga koji će vam donijeti posebnu Božju poruku za taj dan. Nekad ćete za takvo otkriće trebati pročitati samo pet-šest redaka, a u nekim slučajevima samo jedan.

4. Osobno proučavanje Biblije uvijek započnite kratkom molitvom Bogu. Molite da Njegov Sveti Duh otkrije Istinu Njegove Riječi vašem srcu. Dok otvarate Bibliju u nakani da nastavite čitati tamo gdje ste prethodnog dana stali, upitajte se: “Koja je Božja poruka meni danas?” Isključite pomisao da bi se objava koju dobijete trebala primijeniti na neke druge ljude – iz vašeg doma, susjedstva, ili s radnog mjesta. Ono što spoznate, prihvatite kao Božju objavu osobno za vas!
Snaga da se usredotočite i mudrost da primijenite Božju objavu u vlastitom životu doći će postupno.
Budete li očuvali naviku svakodnevnog proučavanja Biblije, otkrit će vam se poruke koje će predstavljati pravi odgovor na vaše najdublje životne potrebe. Ta otkrića omogućit će vam da se uspješno suočavate sa svakodnevnim kušnjama – uspravljene glave i hrabra srca. Zasigurno ćete ponekad biti iznenađeni onim što će vam Bog ujutro reći. Bog će vam progovarati i mimo svoje Riječi, izravno, i ukazati vam na zablude i pogreške za koje ste dugo bili slijepi.

5. Kad dopustite Božjoj poruci da ispita vaše srce, iz vas će izvirati molitva zahvalnosti Bogu za duhovnu okrepu, ili molitva kajanja i ispovijedanja grijeha. Učinite svaki svoj dan danom novih početaka i novog predanja Bogu. Nakon što ste tražili i dobili Božji oprost za prošle grijehe, odlučno okrenite leđa svojim starim pogreškama i suočite se s prednostima novog života što se Božjom milošću otvara pred vama.

6. Osigurajte si vrijeme za proučavanje Biblije u kom vas nitko neće ometati. Uskoro će to donijeti rod. Mnoge biblijske misli s kojima započinjete dan ostat će vam u sjećanju i postati izvorom snage i pokazateljem puta baš onda kad će vam to najviše trebati.

Nedavno mi je jedan poslovni čovjek rekao: “Kad ujutro ustanem, ponekad na me navaljuju misli o mnogim dužnostima koje kroz dan moram obaviti. Tada u sebi ponavljam svoj osobni stav i odluku koju sam baštinio iz Biblije: ‘U smirenu uzdanju snaga je vaša…’ (Izaija 30,15) Čudno je kako se teret skida s mojih leđa pred sviješću o Božjoj nazočnosti i Njegovoj pomoći. Napetost i napor nestaju i u meni izvire osjećaj spokojstva i mira.”

Biblija nas vodi k Bogu i poučava nas Njegovoj volji. Pa ipak tako malo ljudi poznaje prednosti čitanja ove svete Knjige. Ovo se odnosi i na mnoge kršćane za koje Biblija ima neznatnu važnost. Obično takvi ovo ne priznaju, jer bi to bilo svetogrđe. Kad bi bili iskreni, priznali bi da su od Biblije osjetili vrlo malo koristi, jer je zapravo redovno ne proučavaju.

Neki se pridržavaju običaja da dnevno pročitaju po poglavlje ili više, ali ako ih pitate kakvu korist imaju od takvog čitanja, bit će neodređeni i neiskreni. Neki smatraju da stječu zasluge zato što čitaju po poglavlje na dan. Dobro je da tako rade – misle oni – bez obzira imaju li kakve koristi od toga.

Postoje mnogi razlozi zbog kojih netko može čitati Bibliju. Mene osobno zanima bavljenje Biblijom kao praktičnim vodičem kroz život.

John Sutherland Bonnell

Tagged on: