Bijeg iz Sodoma

U 19. glavi Postanka čitamo izvještaj o Lotu, koji je bio Abrahamov sinovac. Apostol Petar opisuje Lota kao pravednika. Pa ipak, Lot je živio tamo gdje nije trebalo – u pokvarenom Sodomu.

Čak i danas, Sodom se povezuje sa svime što je zlo, nasilno, izopačeno i udaljeno od Boga.

Većinu nas Sodom podsjeća na današnje gradove – San Francisko, sa svojim napadnim homoseksualcima, New York, sa svojom pohlepom i nasiljem. Ali, da bismo pronašli Sodom, treba samo da pogledamo u vlastita srca. Svi smo mi rođeni sa sodomskom prirodom – ljudsko srce je pokvareno i puno svake zloće.

Iako je ljudska priroda ovakva, Bog je nazvao Lota pravednikom. Ipak, Lot je imao veliki duhovni problem: nevidljivom žicom je bio vezan za Sodom! Taj zli grad je ščepao njegovo srce, a Lot se nije mogao osloboditi, iako je njegova duša sve više i više propadala. Lot je mogao nešto i poduzeti umjesto što je ostao u Sodomu. Trebalo je da odluči: “Dosta mi je – moram da idem odavde! Ako još malo ostanem, ovo zlo će me ščepati. To će me koštati duše!”. Ali nikada nije imao snagu volje da to i učini. Bog je već bio dao Lotu priliku da ode.

U 14. glavi Postanka čitamo da su ujedinjene vojske careva napale Sodom i Gomor, pljačkajući gradove i odvodeći ljude u ropstvo. Među tim zarobljenim ljudima bili su i Lot i njegova porodica. Kada je Abraham čuo za taj napad, naoružao je 318 svojih momaka i krenuo za osvajačima. Zatim je uz pomoć Božje čudotvorne sile savladao neprijateljske careve i sve oslobodio. Lot se na natprirodan način oslobodio od Sodoma. Ali, umjesto da je napustio taj zli grad, vratio se pravo u njega!

Vjerujem da u ovom odlomku Bog hoće da kaže nešto. Suština je u tome da nas nitko, čak ni propovjednik poput Abrahama, ne može osloboditi od grijeha koji je u našem srcu. Nitko nas ne može izvesti iz Sodoma, jer ljudsko tijelo nema u sebi tu silu kojom bi se u potpunosti moglo osloboditi!

Lot predstavlja današnjeg kršćanina koji se bori. Ovakav vjernik je vjerom primio Kristovu pravednost, ali njegovu dušu muči grijeh koji vidi u društvu i u svome srcu. On zna da voli Boga. Ali nešto je ostalo u njegovoj duši – možda neka ružna navika ili zle misli.

Lot nije svojom snagom izašao iz Sodoma. Lot bi umro prilikom uništenja Sodoma da Bog nije preuzeo stvari u svoje ruke. On je bukvalno ščepao Lota i njegovu obitelj i izvukao ih iz grada. Ovo je slika novozavjetne milosti našega Gospoda! Dok je Lot oklijevao na ivici propasti, bez imalo snage ili volje da se oslobodi, Božja ruka je odvela na planinu, na sigurno ovog zbunjenog, obmanutog, grijehom svezanog čovjeka.

Cijeli Novi zavjet govori o tvom odlasku iz Sodoma, o odlasku Sodoma iz tebe, i o tvom dolasku na planinu – u Gospodnju prisutnost!

David Wilkerson   

Tagged on: