BiblijaCijela je Biblija, ili barem njene pojedine knjige, do 2011. godine prevedena na 2.527 jezika, priopćio je Svjetski savez biblijskih društava (United Bible Societies – UBS) u svom najnovijem izvješću u Readingu u Engleskoj. Time Biblija ostaje najviše prevođena knjiga svih vremena. Prema njihovim podatcima, broj prijevoda je u odnosu na prethodnu godinu porastao za 19. Cijela Biblija je sada dostupna na 469 jezika, što je 10 prijevoda više nego 2009. godine.

Novi zavjet se sada može dobiti na 1231 jeziku. Pojedinačne biblijske knjige su izdane na 827 jezika. Prevoditelji UBS-a drže da danas postoji oko 6.500 živih jezika. Najveću raznolikost  po jezicima nalazimo u Papua Novoj Gvineji. Njenih 6,1 milijun stanovnika govori preko 800 različitih jezika. Oni su dobili 8 novih prijevoda Biblije. Većina je prijevoda izdano u Aziji (1063) i Africi (739), dok je u Europi i Bliskom istoku izdano ukupno 210 prijevoda.

U Svjetski savez biblijskih društava udruženo je 146 nacionalnih biblijskih društava, među kojima je i Hrvatsko biblijsko društvo.

Kršćani daju Bibliji autoritet Božje objave i smatraju Bibliju temeljnim kriterijem vjerovanja i života. Protestantski su reformatori u 16. stoljeću preveli Bibliju na narodne jezike onih europskih zemalja u kojima se reformacija dogodila. Biblijska društva koja su nastala početkom 19. stoljeća su najzaslužnija za prijevode Biblije na moderne jezike i širenje Biblije ili Svetoga pisma diljem svijeta. Među kršćanima koji na naročit način cijene Bibliju su i Adventisti, najbrojnija protestantska zajednica u Hrvatskoj. Oni su osnivači Centra za proučavanje Biblije, koji u Hrvatskoj već skoro 50 godina građanstvu organizira jedinstvenu Dopisnu biblijsku školu (postoji i online tečaj), pomoću koje svaki građanin može besplatno i na jednostavan način upoznati temeljni sadržaj Biblije.

adventisti.hr