Živjeti životom soli

“Zar ne znate da malo kvasca ukvasi sve tijesto?” (1. Korinćanima 5,6)

Sol je slična kvascu po svojoj sposobnosti da prožme namirnicu s kojom dolazi u dodir. Isto onako kao što kvasac mijenja smjesu brašna i vode u koju je stavljen, tako i malo soli može promijeniti ukus velike posude kuhanog povrća. Sol mijenja postojeće stanje.

Tako je i sa životom kršćanina. Svojim utjecajem on daje ukus ponašanju i držanju onih s kojima dolazi u dodir.

Utjecaj, naravno, može biti pozitivan i negativan. Kaže se da je Oliver Wendell Holmes izjavio: “Lako mi se moglo dogoditi da postanem svećenik da se mnogi svećenici nisu ponašali i da nisu izgledali kao pogrebnici.” Pisac Robert Louis Stevenson je upisao u svoj dnevnik, kao da izvješćuje o nekoj jedinstvenoj pojavi: “Danas sam bio u crkvi i nisam dobio napad depresije!”

Sol kršćanskog utjecaja treba donositi pozitivne, a ne negativne posljedice. Ona treba graditi, buditi nadu. Svakodnevni život kršćanina treba iza sebe ostavljati trag, spokojnu i smirenu atmosferu, čak i u teško vrijeme. Ona treba popraviti ukus svemu što dodirne, jer je vjerom u vezi s Bogom koji voli svoju djecu. Kršćanin zrači Božjim osobinama, jer “plod su Duha: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost, uzdržljivost” (Galaćanima 5,22.23). Kakvog li ukusa za svako društvo, za svaku zajednicu!

Možda je osnovni sastojak kršćanskog utjecaja iskrena, istinska ljubav prema bližnjima. U knjizi Misli s Gore blagoslova čitamo: “Kad ljubav ispunjava srce, ona će se izlijevati na druge, ne zato što nam oni čine usluge, već zato što nas ljubav pokreće na djelo. Ljubav mijenja karakter, upravlja pobudama, suzbija neprijateljstva
i oplemenjuje osjećaje. Ta je ljubav prostrana kao svemir i u skladu je s anđeoskom. Kad se njeguje u srcu, ona uljepšava cijeli život i izlijeva na sve strane svoj blagoslov. Jedino nas ona, i samo ona, može učiniti solju zemlji.” (Ellen. G. White, Misli s Gore blagoslova, str. 55)

George R. Knight

Tagged on: