Urezan u kamen

Gospođa S. je trebala novac. Stoga je ta 33-godišnja žena napravila jedan lukav plan da na lak način dođe do tuđeg novca. Ušla je u banku i ispunila ček na nešto manje od maksimalnog iznosa. To je u biti nerazuman potez, s obzirom da gospođa S. nije imala pokrića na računu. Međutim, njezin je plan bio složeniji – ček je ispisala tintom koja nestaje nakon 36 sati! Imala je namjeru podići novac odmah, a dok bi ček došao u centralnu banku nitko ne bi znao sa čijeg računa treba uzeti novac, jer bi tinta nestala s papira.

Isti trik gospođa S. je izvela i u drugim bankama u gradu. Ali nešto nije bilo u redu s cijelim tim prevarantskim programom. Ono što gospođa S. nije znala, to je da su svi čekovi bili snimljeni na film prije no što je tinta nestala! Tako umjesto da se lako i brzo obogati, S. je završila u zatvoru.

Kada netko želi da njegov zapis nestane, onda koristi tintu koja nestaje. Ali ako netko želi svoj zapis sačuvati, onda ga piše  na osobit način i na materijalu koji traje. Primjerice, na KAMENU. Biblija nam govori da je upravo to ono što je Bog učinio kada nam je podario Deset Zapovijedi: “Kad Jahve svrši svoj razgovor s Mojsijem na Sinajskom brdu, dade mu dvije ploče Svjedočanstva, ploče KAMENE, ispisane prstom Božjim.” On nije želio svoj zakon ispisati tintom koja nestaje. Taj je tekst suviše važan da bi bio zaboravljen. Deset Zapovijedi pokrivaju suštinu svih obveza koje čovjek ima prema Bogu i prema svojim bližnjima. I sve su one utemeljene na načelu ljubavi.

Pitat ćete se: “Kako zakon može biti utemeljen na ljubavi?” Poslušajmo kako zapovijedi u suštini zvuče kada ih izgovorimo slobodnim jezikom:

Upamti da je Bog jedini Bog.

Nikoga i ništa ne čini svojim idolom.

Prema Božjem imenu se odnosi s najvećim poštovanjem.

Sedmi dan, Subotu, provedi s ciljem da se više približiš Bogu.

Poštuj svoje roditelje.

Ne ubijaj druge ljude.

Spolne odnose održavaj samo sa svojim supružnikom.

Drži svoje ruke dalje od onog što nije tvoje.

Budi pošten kada govoriš o onome što znaš ili ne znaš.

Budi zahvalan za ono što imaš i ne uznemiravaj se zbog onoga što nemaš.

Istina je, gdje nema zakona dolazi do anarhije u odnosima, gubi se ljubav. Kao što je to Pavao pisao: “A grijeh se ne uračunava kad nema zakona.” Kao grešnici, mi smo često u prilici da sebično povrijedimo i uklonimo svakoga tko nam stoji na putu do onoga što želimo. Zato su nam potrebne neke smjernice koje bi regulirale naše odnose. A Božji je zakon, Deset Zapovijedi kakve su zapisane u Bibliji, knjiga Izlaska, 20. poglavlje, zbirka najjednostavnijih i najjasnijih načela ikada uspostavljenih, koja nas uče kako uistinu treba voljeti. Božji je zakon, dakle, dobar, ali nažalost mi nismo.

To što Deset Zapovijedi nisu ispisane tintom koja nestaje, ne znači ih da ljudi uvijek poštuju. Netko može reći kako one služe samo da bi nas ograničile i držale pod kontrolom. Ali poznajete li nekoga koga zapovijedi prisiljavaju biti poslušan? Može li se nekoga prisiliti da voli?

Apostol Pavao u Božjem zakonu vidi dublju namjeru nego samo nekoga držati pod kontrolom. On kaže: “Ja sam grijeh upoznao samo po Zakonu, jer ne bih upoznao požudu da Zakon nije rekao: ‘Ne poželi!'” To znači da nas Deset Zapovijedi suočavaju s činjenicom da je grijeh nešto strašno. To je sebično stanje našeg uma koje je prekinulo naš odnos s Bogom i iskvarilo naše odnose s drugim ljudima. I upravo zato mi trebamo pomoć. Shvativši svoje stanje kroz zakon, Pavao je, ipak u zahvalnosti, izrekao ove riječi: “Jadan ti sam ja čovjek! Tko će me izbaviti od ovoga smrtonosnoga tijela? Hvala Bogu po ISUSU KRISTU, Gospodinu našemu!”

Zato što je ljubav temelj svih odnosa, zakon nema efekta na naš grešni um ako se primjenjuje samo izvana. Mi svoje ponašanje možemo dovesti pod kontrolu Božjih načela, ali samo nas Isus može promijeniti iznutra. Samo nas on može naučiti voljeti Boga i svoje bližnje te tako uistinu ispunjavati zakon. Božje nam zapovjedi pomažu da vidimo svoju potrebu za Spasiteljem, a poslušnost tim načelima otkriva da ga volimo i želimo biti lojalni. Isus je rekao: “Ako me ljubite, vršit ćete moje zapovijedi.” Zato je bitno najprije uspostaviti kontakt s njime putem Biblije i molitve. Potom treba živjeti prema njegovoj volji i svakodnevno održavati zajednicu s njime. On će dalje učiniti da se ljubav unutar nas očituje i u odnosima s drugim ljudima.

Ispisan, ne tintom koja nestaje, već Božjom rukom, Zakon je, kaže Biblija, ispunjavao obje strane svake kamene ploče. To znači da u Zakonu ljubavi nema mjesta da se nešto doda. Možemo li, mi ljudi, izmisliti nešto veće od Božje ljubavi otkrivene u životu Isusa Krista? A to što je trajno bio urezan u kamenu znači da mu se nema ni što oduzeti. Mislite li da bi to bila ljubav, ako bismo joj oduzeli nešto od onoga što je Isus pokazao kada je dao svoj život za nezaslužne ljude? Svakoga dana imajmo na umu uzvišeni Božji zakon ljubavi i neka tih jednostavnih deset načela zauvijek oplemene naš odnos s Bogom i bližnjima.

Randy Fishell

Tagged on: