Svitci s Mrtvog mora objavljeni na internetu

Svitci s Mrtvog moraSvitci s Mrtvog mora, koji su toliko stari i osjetljivi da izravna svjetlost ne smije prema njima biti uperena, od sada su dostupni za pretraživanje i online! Svitci su objavljeni danas u okviru projekta Izraelskog muzeja i Google Inc.

Što piše u svitcima možete pročitati ovdje.

“Misija Googla je organizirati svjetske informacije te ih učiniti dostupnima i korisnima”, kazao je to Yossi Matias, direktor Googleovog centra R&D u Izraelu.

Ljudi koji su pisali svitke skrili su ih u špiljama duž obale Mrtvog mora, vjerojatno u doba kada su Rimljani uništili hram u Jeruzalemu, oko 70. godine, te se obično pripisuju izoliranoj židovskoj sekti – esenskoj sekti – koja se naselila u Kumranu u pustinji. Rukopise su otkrili beduini između 1947. i 1956. godine.

Dijelovi svitaka izloženi su u Svetištu knjiga u Izraelskom muzeju te se rotiraju svaka tri do četiri mjeseca kako bi minimalizirali izloženost. Googleov alat na internetskim stranicama Izraelskog muzeja učinio je svitke dostupnima svima za pregled. Tekst je moguće i uvećati te čitati njegov prijevod na engleskom. “Ovo otvara put razumijevanju početaka biblijske povijesti. Ništa nije važnije od toga”, komentirao je direktor muzeja James Snyder. 

Svitci su jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta, a stari su više od dvije tisuće godina. Uvid u njih imao je mali broj znanstvenika, a dijelove svitaka nevidljive okom dešifrirali su pomoću najsuvremenijih tehnika. Njihovo digitalno fotografiranje trajalo je dvije godine.

Svitci predstavljaju najstariju poznatu kopiju židovske Biblije, te ubrajaju sekularne tekstove iz 3. stoljeća prije Krista, pa do 1. stoljeća poslije Krista.

Izvor: Index.hr