Spasitelj svijeta

Kristova poruka ženi iz Sihara ostavila je tako snažan utisak na Samarijane da su javno posvjedočili svoju spasonosnu vjeru u Njega kao Spasitelja svijeta. Kad je Krist otpočeo svoj razgovor sa ženom na studencu, ona je u Njemu vidjela samo jednog Hebreja (Ivan 4.9); potom Ga je ipak sagledala u bitno drugačijem svjetlu. Više nije bio samo Hebrej, nego Krist, Spasitelj svijeta. Žiteljima tog samarijanskog sela Mesija više nije bio ni Hebrej ni Samarijanin; pripadao je čitavom svijetu. Njihova nova poruka bila je nedvosmislena: “Ovaj je zaista Spasitelj svijeta.” (Ivan 4,42)

Ovo je radosna vijest Evanđelja. Spasenje se nudi svima “jer svi sagriješiše i nemaju slave Božje.” (Rimljanima 3,23). Poruka Svetoga pisma je “da je Krist Isus došao na svijet da spasi grješnike, od kojih sam prvi ja.” (1. Timoteju 1,15). Zato što je grijeh opća pojava, Bog je u svom planu spasenja osigurao Spasitelj svim ljudima. Svima koji vjerom dođu k Njemu osiguran je vječni život (Ivan 3,16). I još više, On može do kraja “spasiti one koji po njemu dolaze k Bogu” (Hebrejima 7,25).

Krist je Spasitelj svih ljudi. On spašava do kraja, savršeno. Isus je rođen kao Spasitelj (Luka 2,11); umro je kao Spasitelj svijeta; posreduje za nas kao silni Spasitelj i vraća se kao Spasitelj onima koji Ga traže (Hebrejima 9,28). Neka danas Spasitelj svijeta bude moj osobni Spasitelj.

George W. Brown

Tagged on: