Oluja na moru

“Kad nasta večer, siđoše njegovi učenici k moru, uđoše u lađicu i krenuše na onu stranu mora, u Kafarnaum. Već se i smrklo, a Isusa još nikako k njima. More se uzburkalo od silnog vjetra što je zapuhao. Pošto su dakle isplovili oko dvadeset i pet do trideset stadija, ugledaju Isusa gdje ide po moru i približava se lađici. Prestraše se, a on će njima: ‘Ja sam! Ne bojte se!’ Htjedoše ga uzeti u lađicu, kadli se lađica odmah nađe na obali kamo su se zaputili.” (Ivan 6,16-21)

Galilejsko jezero se nalazi 209 metara ispod nivoa mora, a duboko je 46 metara, okruženo brdima. Ovaj fizički ambijent može uzrokovati iznenadne oluje, zbog kojih nastaju ogromni valovi, uprkos relativno malim dimenzijama jezera.

Isus ovdje čini istu vrstu čuda kakva je činio Bog u vrijeme Izlaska. Bog Staroga zavjeta opisan je, u knjizi o Jobu 9,8, kao netko tko “korača po valovima morskim” (Job 19,8 – Šarić). Prema tome, ljudima koji su bili školovani u vrijeme Staroga zavjeta, Isusova sposobnost hodanja po vodi i vladanja vjetrovima i valovima bila je moćna potvrda Njegovog božanstva.

U drevnoj mitologiji nemirno more je bilo kraljevstvo kaosa i zla, ispunjeno morskim zmijama i drugim zastrašujućim stvorenjima. Isus dokazuje da ima potpunu kontrolu nad elementima nemira na ovoj Zemlji.

Mali brod u kojem se nalaze Isusovi učenici na nemirnom jezeru simbolički predstavlja crkvu u svijetu, bacanu tamo-amo, koja se osjeća napuštenom, često očajnom; crkvu koja pokušava uzeti stvar u svoje ruke. Ovaj izvještaj pokreće kršćane da vide kako Isus ima u svojoj vlasti sile ove Zemlje. Iako nisu svjesni Njegove prisutnosti u svakoj prilici, On dolazi kad je Njegov narod u nevolji.

U mnogim prilikama nam se čini da su nam životi potpuno izvan kontrole, kao brod koji nemirno more baca tamo-amo. Dobro je znati da Isus kontrolira situaciju i onda kada se čini da su stvari izmakle kontroli. On može donijeti nabolje rješenje u svakoj situaciji, čak i onda kad su za probleme krivi naši propusti. On može donijeti najbolje rješenje i kada drugi ljudi učine propuste koji se tiču naših života.

Kad smo uradili sve što možemo, veoma je zdravo mirno i spokojno se prepustiti Božjoj kontroli nad stvarima koje su izvan naše vlasti. S druge strane, nezdravo ljudsko razmišljanje i rezoniranje vidi jednog udaljenog Boga, iako je blizu; Boga straha – iako nam je dao povoda za radost!

Jon Paulien

Tagged on: