Prije nekoliko godina mladi kršćanski student došao je studirati na jednom sveučilištu na istočnoj obali Afrike. U internatu je dijelio sobu s jednim mladićem muslimanom. Već prvog tjedna su se sprijateljili pa se jedne večeri poveo razgovor o razlici između njihovih religija. Nakon duljeg razgovora kršćanin je upitao muslimana da li je ikada čitao Bibliju. Mladić je odgovorio: “Ne, nisam. A da li si ti ikad čitao Kuran?”

Na to je kršćanin odgovorio: “Ne, nikad nisam čitao Kuran, ali sam uvjeren da je vrlo zanimljiv. Zašto ne bismo zajedno čitali obje knjige; jedan tjedan Kuran, a sljedeći Bibliju?”

Mladić je pristao i tijekom sljedećih nekoliko tjedana njihovo prijateljstvo se produbilo. Tijekom drugog semestra mladi je musliman povjerovao u Isusa Krista i prihvatio Ga za svog Spasitelja. Jedne večeri, pri kraju semestra, upao je u sobu i počeo vikati na svog prijatelja: “Ti si me prevario!”

Ovaj je zbunjeno i zgranuto upitao: “O čemu govoriš?”

Bivši musliman je na to otvorio svoju Bibliju u poslanici Hebrejima i rekao: “Upravo čitam redom Novi zavjet kako smo se dogovorili i tu piše: ‘Uistinu je živa i djelotvorna riječ Božja. Ona je oštrija od svakoga mača i prodire do rastavljanja duše i duha, zglobova i moždine, i može suditi nakane i misli srca. I nema stvorenja sakrivena pred njim.’ ” Na to je zaklopio Bibliju, nasmiješio se i rekao: “Ti si sve vrijeme znao da Biblija sadrži Božju silu, a da je Kuran mrtva knjiga kao svaka druga. Moj raniji svjetonazor nije imao šanse.”

Na to se kršćanin nasmiješio i rekao: “I sad ćeš me cijelog života mrziti?”

“Ne”, odgovorio je mladić, “ali moraš priznati da je borba bila neravnopravna.”

Pročitajmo pažljivo Hebrejima 4,12.13. Vijest evanđelja nećemo nikad moći iznijeti istom snagom kako to čini Božja Riječ. Samo je ona – a ne moja ili tvoja riječ ili riječ bilo kojeg propovjednika – živa i oštrija od svakog dvosjeklog mača. Čitanjem Božje Riječi otvara se srce i u njega prodire Sveti Duh koji čovjeka osvjedočava o grijehu, o pravednosti i sudu. Za to mi ljudi nismo sposobni.

Floyd E. Schneider