„Spominji se Stvoritelja svojega u mladim danima, prije nego dođu dani zli i prispiju godine, za koje veliš: Ne dopadaju mi se!“ (Propovjednik 12,1)

Kralj Salomon poznat je kao najmudriji čovjek koji je ikada živio. Stupio je na prijestolje prije svoje osamnaeste godine. Dovlačio je zlato iz Ofira i srebro iz španjolskih rudnika. Uvozio je drago kamenje i začine iz Arabije i slonovaču iz Indije. 10 000 gostiju jelo je svakoga dana za njegovom trpezom. Njegovi brodovi dovozili su sa stranih obala blaga čija se vrijednost penjala na milijarde današnjih dolara godišnje. Kraljica od Sabe došla je da sama vidi njegovo kraljevstvo, i kad je odlazila, izjavila je da joj ni pola nije bilo rečeno. Salomon je izgovorio 3 000 poslovica – a morao je ostarjeti prije nego što je znao kako treba živjeti!

Pri kraju svog života izjavio je: „Zaključnu riječ čujmo svi.“ (12,13). Da li ste zainteresirani čuti što najmudriji čovjek koji je ikada živio ima za reći u svojoj završnoj riječi  –  na kraju svega? Učio se od Boga i u školi teških promašaja. Ovdje je zaključak: „Boga se boj, i zapovijedi njegove drži!  To vrijedi za svakoga; jer će svako djelo Bog iznijeti pred sud, sve skriveno, bilo dobro ili zlo.“ (Propovjednik 12,13,14)

Zapazite izraz „Boga se boj, i zapovijedi njegove drži!  “ Svakako da se ovdje govori o nečemu višem nego o samom posjedovanju straha pred Bogom. Poštuj Boga! Imaj pred Njim strahopoštovanja, jer je On naš Stvoritelj. To je ono o čemu Salomon govori.

Bog je sa Salomonom bio veoma strpljiv. Kad bi bilo po našim mjerilima, bolje bi bilo da je bio zbačen s prijestolja. Jeste li ikad proučavali u kakve se sve raskalašenosti upustio u vrijeme svoje pobune? Nastojao je sabiti sve takozvane prijatnosti, sva zadovoljstva, u svoj život, ali se sve izrodilo u gorčinu. Otkrio je da ne može držati Božje zapovijesti, a da Boga ne stavi na prvo mjesto.

Teškoća koju svi imamo sa Deset zapovijesti jeste što se u njima ne nalazi nikakva sila. Jeste li već to otkrili? Isusova mudrost je otkrivena u toj činjenici i najveći držatelji Zakona nisu se nimalo popravili uz Deset zapovijesti. Da, ne postoji nikakva sila u samom Zakonu. Zakon nam otkriva našu potrebu za Spasiteljem. Ukazuje nam na Krista. Tek u Kristu nalazimo oproštenje i silu da ispunimo zahtjeve Zakona. (Morris Venden, Upoznajmo Boga)