Kako rasti u Kristu – treći dio

Čini mi se da mnogi ne uspiju svladati kušnju iz istog razloga iz kojeg nogometaši ne uspiju na igralištu, i općenito u borbi. Ne koriste pobjedničke taktike. Iznijet ću vam neke od njih koje su meni pomogle da pobijedim kušnju.

Dugotrajan napor Mnogi ne uspiju nadvladati grijeh zato što misle da je prestati griješiti brzo i lako, kao kad uvečer završite s poslom i odete kući. Nije tako! Grijeh je zvijer koja vas drži za vrat s ciljem da vas uništi za vječnost.

Dok vi i ja ne shvatimo da je ono u čemu toliko uživamo zvijer, naši napori da pobijedimo bit će u konačnici uzaludni. A kao razlog tome navest ćemo da nam Bog nije htio pomoći. Međutim, pravi razlog bit će da nikada nismo shvatili s kakvim čudovištem imamo posla i da nismo donijeli konačnu odluku da ga se otresemo.

Spomenuo sam da odluku o prestanku trebamo donijeti u trenutku kad je kušnja prisutna. Moram vam reći da će se taj trenutak kušnje stalno ponavljati. I svaki put morate donijeti istu tešku odluku. Kao što vidite, grijeh je navika, a vjerojatno i navika u kojoj jako uživamo. Vi ste tu naviku izgradili stalnim ponavljanjem tijekom niza godina.

Morate izgraditi suprotnu naviku, a za to će trebati vremena.

Znam sve o onim sretnicima koji kažu da su bacili cigaretu i nikad je više nisu poželjeli. Hvala Gospodinu za njihovu tako brzu pobjedu. Ali uz svakog takvog kojeg sam sreo, bio je još jedan koji mi je rekao da je prestao pušiti prije pet godina, ali da ga dim cigarete još uvijek privlači. Oni koji su bacili svoje cigarete i nikad više nisu na njih pomislili čine jedan posto onih koji pokušavaju prestati. Ovdje govorim o devedeset devet posto drugih koji se bore i pokleknu, bore i pokleknu, bore i pokleknu – dok konačno ne pobijede.

Pitate: Mislite li reći da se moram znojiti i boriti čitavog ostatka svog života s tim čudovištem za vratom?

Ne ostatak vašeg života, već vjerojatno neko vrijeme. Mnogo ćete lakše nadvladati ako razumijete da je riječ o procesu. Manje ćete biti izloženi obeshrabrenju kad pobjeda ne bude došla preko noći.

Ne smijete zaboraviti da će Bog biti s vama kroz to dugo vrijeme. On vas je otkupio, znajući dobro za sve preuređenje koje treba obaviti u vašem životu, i kako će ono dugo trajati. On vas je prihvatio sa svim nedostacima prije nego što je potpisan ugovor, i On vas nastavlja prihvaćati tijekom postupka preuređivanja.

Više od svega morate razumjeti da čak i onda kad se zbog sebe osjećate najobeshrabreniji, vaše je spasenje nedirnuto dokle god vam je žao zbog toga grijeha i dokle god ga još uvijek želite savladati.

Osjećaj Božjeg praštanja tijekom tog dugog vremena – čak i ako ste pali stotine puta – najbitniji je za pobjedu. Zato nas Bog u Bibliji uvijek iznova uvjerava da će nam oprostiti ako se pokajemo.

Reagirajte istog trenutka Sjećate li se biblijskog izvještaja o Josipovom susretu s Potifarovom ženom? Ta se žena neumjesno zagledala u Josipa i stalno ga pozivala da „legne s njom“, ali ju je on uspijevao izbjegavati sve dok ga jednog dana nije našla samog u kući. „Legni sa mnom!“ rekla je i uhvatila ga za ogrtač.

Biblija kaže da je Josip tako naglo pobjegao iz kuće da je ostavio svoj ogrtač u njezinoj ruci. (Postanak 39,7-12) Mislite li da je Josip stao i divio se vatri koja je izbijala iz njezinih očiju?

Mislite li da je raspravljao sa sobom o mogućnosti „samo ovaj put“? Ako sam ispravno razumio što piše u Bibliji, Josip je tog trena napustio kuću.

To je jedini uspješan odgovor koji možete dati kad se suočite s kušnjom.

Ako samo trenutak zastanete i pustite svojoj mašti da uživa u kušnji, već ste joj popustili u svojim mislima, i velika je mogućnost da joj popustite svojim postupcima. Evo dva načina na koje trebamo trenutno reagirati.

Recite: Ne! Jeste li gledali kako dijete pokušava dobiti nešto od svojih roditelja? Ako dijete zaključi da ima i najmanju priliku dobiti ono što želi, ono će moljakati i cviliti dok mu se ne udovolji. S druge strane, ako roditelji čvrstim glasom kažu Ne!, dijete može cendrati još nekoliko minuta, ali će se uskoro zadovoljno igrati s nečim drugim.

Um odrasla čovjeka u biti radi na isti način. Primjerice, ako mislite da postoji i najmanja mogućnost da pojedete onaj komad kolača na stolu, u ustima će vam poteći sline i bit će vam teško ostaviti ga na tanjuru. S druge strane, ako kažete sebi odlučno Ne! u trenutku kad vam na um dođe misao da pojedete taj kolač, ubrzo ćete na njega zaboraviti.

Um se prilagođava onome što zna da ne može promijeniti, a vi možete sebi reći Ne! isto tako odlučno kao i svatko drugi. U slučaju kušnje obično ste jedini koji može reći Ne.

Molite se. Drugi način trenutnog reagiranja je molitva. Recite: „Bože, daj mi snage da sada nadvladam ovu kušnju.“ Ustanovio sam da pobjeđujem kad se istog trena molim za snagu da nadvladam neku određenu kušnju; ali kad se ne molim, ne pobjeđujem.

Zapravo, molitva za pobjedu je isto tako dobar test da vidite želite li stvarno nadvladati neku kušnju. Ako oklijevate, onda joj se niste odlučili oduprijeti, jer biste joj voljeli popustiti još ovaj put. Kušnja neće nestati dokle god niste spremni reći Ne! i tog trenutka moliti za pomoć.

Što reći za nepoznate grijehe?

Neki se brinu da se možda ne sjete svih grijeha koje bi Bog želio da nadvladaju. Postoji jedna vrlo jednostavna molitva koja će to u potpunosti riješiti. Samo recite: „Gospodine, pokaži mi što trebam svladati da bih mogao napredovati u Isusu.“ Znajte da Bog nikad ne pokazuje ljudima sve njihove grijehe odjednom. Što god vam je sada otkrio, radite na tome – i ne brinite se za ostale dok vam ih ne pokaže.

Dokle god vam je iskreno žao zbog vaših grijeha i loših navika, i dokle god ih želite nadvladati, nalazite se u spašenom stanju, čak i ako ih možda niste sve pobijedili.

Među najpoznatijim „nepoznatim“ grijesima su oni koji su povezani s našim strahovima i brigama. Ne mislim reći da je grijeh postati depresivan, ili imati kompleks manje vrijednosti, ali takva negativna stajališta ponekad nas navedu da učinimo i kažemo nešto što je jako glupo, i sprečavaju nas da u svom životu ostvarimo svoj puni potencijal.

Sjećate li se Isusove usporedbe o povjerenim talentima? Zapisana je u Mateju 25,14-30. Neki čovjek, koji je odlazio na duži put, predao je imanje svojim slugama. Jedan je primio pet talenata, drugi dva, a treći jedan. Do vremena kad se gospodar vratio, onaj koji je primio pet talenata i onaj s dva talenta udvostručili su svoj ulog. Kad se vratio, gospodar ih je bogato nagradio nakon što su predali ono što su zaradili.

Međutim, čovjek s jednim talentom je zakopao taj talenat zbog straha da ga ne izgubi, pa je gospodar naredio da ga bace „van, u tamu, gdje će biti plač i škrgut zuba“, što je biblijski izraz za vječnu propast. (Matej 25,30) Taj sluga nije kažnjen zbog nekog teškog grijeha poput ubojstva ili preljuba.

Kažnjen je zato što ga je strah zadržao da ostvari svoj puni potencijal u životu.

Nas ljude muče svakojake vrste straha. Nazivamo ih depresija, kompleks manje vrijednosti, tjeskoba i tako dalje.

Ne mislim reći da ste, zato što se danas možda osjećate potišteni, krivi za neki veliki grijeh. Ali ako vas ta potištenost stalno sprečava da dosegnete puni potencijal koji vam je Bog namijenio, onda je riječ o grijehu. Rješenje ovog problema jest da morate pobijediti depresiju.

O depresiji i tjeskobi su napisane mnoge knjige, a mnogo toga je još uvijek ostalo neizrečeno, pa teško možemo očekivati da ćemo taj predmet obraditi i na ovom mjestu. Međutim, predložio bih vam način koji je meni pomogao, i svladat ćete depresiju i tjeskobu.

Kažite: „Gospodine, pomozi mi da shvatim pravi način razmišljanja. Pokaži mi pravi način osjećanja.“ Prije ili kasnije vama će zavladat bolji osjećaj i vi ćete shvatiti da je to stanje u kojem biste htjeli biti sve vrijeme. Kad se to dogodi, zahvalite Bogu za novi osjećaj i održavajte ga što duže možete. Taj novi osjećaj će nestati, možda nakon dvije, tri ili pet minuta.

Onda recite: „Gospodine, vrati mi ga!“ Možda će za to trebati dan-dva, ali nakon nekog vremena on će se vratiti. Opustite se dok ne dođe, a onda ga održavajte što duže možete. Svaki put kad nestane, nastavite se moliti da se vrati.

Nakon nekoliko dana ili tjedana otkrit ćete da taj novi osjećaj traje duže, a depresija kraće. Događalo se da sam ponekad danima bio depresivan. Danas sam rijetko kad depresivan jer sam pobijedio taj osjećaj.

Otkrio sam da na tako jednostavan način mogu savladati svaki strah, svaku tjeskobu i svaki kompleks manje vrijednosti. Ne sumnjam da i vi to možete.

Isus ima vrlo visoke namjere za vas i za mene. Pavao je rekao da Bog „prema snazi što silu svoju očituje u nama, može učiniti neograničeno više od onoga što možemo moliti ili misliti“. (Efežanima 3,20) To za mene znači napredovati u Isusu.

Marvin Moore

Tagged on: