Izvuci čep

Kada sam imao oko 14 godina, osmjelio sam se tražiti od oca njegov motorni čamac da se malo zabavljam s prijateljima. On mi je obično dozvolio, ali me je uvijek na izlasku iz kuće pratilo njegovo upozorenje: “Nikako se ne udaljavaj od obale!” Međutim, kao što pretpostavljate, bio sam isuviše mlad da bih ga poslušao.

Jednom sam prilikom zanemario njegovo upozorenje. Moji prijatelji i ja, bez mnogo premišljanja smo okrenuli čamac prema izlazu iz zaljeva, i uputili se prema otvorenom moru. Nismo bili spremni za susret s valovima koji su se počeli dizati. U nastojanju da izađemo iz zaklona, zabijali smo se u vodene gromade kao neznalice i ubrzo je u naš mali čamac počela ulaziti voda. Već sam mogao primjetiti užas na licima mojih prijatelja dok sam se trudio okrenuti barku prema zaljevu. Voda nas je toliko otežala da je malo kormilo jedva odgovaralo na moja nastojanja. Svatko je dohvatio bilo što čime je mogao izbacivati vodu. Ali sve je to izgledalo kao da smo pokušavali kadu punu vode isprazniti s žličicom za kavu!

Kada sam uspio usmjeriti čamac prema zaljevu, okrenuo sam se i povikao jednom od njih: “Izvuci čep!” Gotovo sva plovila te veličine imaju začepljen otvor na stražnjem dijelu kroz koji se ispušta voda kada su na suhom.

Prijatelj me je pogledao s nevjericom i upitao: “Što da učinim?” Ponovno sam povikao: “Izvuci taj čep! Izvuci ga!”

“Gotovo smo potonuli, a ti želiš da izvučem čep?!”

“Vjeruj mi! Samo uradi kako sam ti rekao!”

Trebalo mu je malo vremena dok je u dubokoj vodi pronašao čep, a onda je opet pogledao u mene: “Jesi li siguran da to trebam učiniti?” Kimnuo sam glavom. Čim je izvukao čep, dodao sam gas. Kako smo ubrzavali, voda je sve brže otjecala kroz rupu na čamcu. Uskoro smo bili na sigurnom.

Kada voda počne nadirati u vaš čamac, nemojte pokušavati isprazniti ga s žličicom. Najbolje je da odlučno izvučete čep i dodate gas. Ako se zauzmemo oko onoga što nam je Isus rekao da trebamo činiti, vidjet ćemo kako mnoge naše nevolje automatski nestaju. Mnogi se žale da im je teško održati se nakon što su odlučili živjeti prema Kristovim načelima. U početku sve ide dobro, proučavaju Bibliju, mole se i vole činiti dobro. A kad naiđe neki teži problem ili ih nešto privuče da griješe, postaju ravnodušni prema kršćanstvu i počnu živjeti kao i prije. Međutim, mi se moramo oduprijeti slastima, kušnjama i strahovima koje muče nekršćane. Isus je rekao da mi moramo do kraja ostati i živjeti u grešnom svijetu. Ali to ne znači da grešni svijet mora živjeti u nama! To je kao s čamcem. Za čamac je normalno da bude na vodi. Ali problem nastaje kad se voda pojavi u čamcu. To se događa svakome tko polovična srca slijedi biblijska načela. Ako želimo biti kršćani, onda BUDIMO kršćani. Bog je rekao: “Tražit ćete me i naći me, jer ćete me tražiti SVIM SRCEM svojim.”

Mi ne možemo pristupiti zajedništvu s Bogom želeći da vršimo pokus, govoreći: “Pitam se kako to izgleda”, ili “Idem probati na kratko”. Kada se odlučimo predati Kristu, onda to mora biti cijelim srcem. Kada je David izišao pred Golijata, on nije išao probati može li potući diva. Biblija kaže da je Golijat HODAO prema Davidu, ali da je vjerni David POTRČAO prema Golijatu. Tako i mi moramo vjerovati cijelim srcem da ćemo uz Božju pomoć moći izvršiti ono što se od nas kao kršćana traži. Isus je rekao da nitko ne stavlja ruke na plug da ore, a da pogled upire iza sebe. Nemojmo čeznuti za starim, grešnim načinom života; Bog nam je obećao nešto bolje.

Ponekad, kad radim s ljudima koji žele ostaviti pušenje ili alkohol, čujem ih gdje kažu: “Ne mogu više. Moram uzeti cigaretu.” Zato im postavim pitanje: “Što mislite, koliko dugo biste izdržali bez duhana kada bi vam netko prislonio cijev pištolja uz čelo i zaprijetio da će okinuti ako zapalite cigaretu?” Oni obično promisle za trenutak, a onda odgovore: “Mislim da bih mogao zauvijek ostaviti duhan.”

U čemu je razlika? Čovjek pod prijetnjom je snažno motiviran da se oslobodi ovisnosti kada shvati da mu život ovisi o njegovom izboru. Jesmo li svjesni da nas Biblija odavno upozorava upravo na tu činjenicu? Naš život ovisi o našem izboru. Što treba biti jača motivacija da cijelim srcem odbacimo isprazan život i prigrlimo istinu o Bogu? Ne smijemo nikako zaboraviti da se u borbi protiv zla radi o pitanjima života i smrti. Zato izvucimo čep, krenimo punim gasom prema Isusu i oslobodimo srce tereta koji nas vuče na dno!

Doug Batchelor

Tagged on: