Izrael planira oživjeti rijeku Jordan

Rijeka JordanBiblijska rijeka, koja je bila inspiracijom brojnim duhovnim i narodnim pjesmama, danas je u mnigim svojim dijelovima samo zagađeni potok, ali to bi se uskoro trebalo promijeniti.

Zahvaljujući desalinizaciji i recikliranju otpadnih voda, danas u Izraelu postoji više svježe vode. Zbog toga je Izraelska vlada odlučila obnoviti rijeke u zemlji, te bi se tako Jordan trebao polako vraćati na svoju staru slavu. Jordan je na vrhu tog popisa, kako javlja Reuters.

Biblija nam govori da su preko rijeke Jordan Izraelsci, pod vodstvo Jošue, prešli u Obećanu zemlju. Isto tako, Isus je bio kršten u ovoj rijeci.

“Danas je to samo pet posto nekadašnje rijeke.”, rekao je Ben Ari, koji je jedan od voditelja projekta sanacije. “Možete ju jednostavno prohodati, a da pri tome ne smočite glavu.”

Po prvi puta od svog osnitka, prije 64 godine, Izrael ima višak vode. To je posljedica dugogodišnjeg ulaganja u infrastrukturu. Izrael reciklira oko 75% svojih otpadnih voda i što se koristi uglavnom za poljoprivredu. Uskoro bi do 85% pitke vode trebalo dolaziti iz postrojenja za desalinizaciju.

Prema planovima o revitalizaciji rijeke Jordan, ona će svake godine dobivati prosječno 150 milijuna kubičnih metara vode, te će tako u roku od deset godina vratiti svoj nekadašnji sjaj – rekao je Uzi landau, ministar infrastrukture u vladi Izraela.

Jedna od najvažnijih neposrednih koristi odovog projekta jeste i jačanje turizma. Stas Misezhnikov, ministar turizma iznosi podatke da rijeku Jordan prosječno posjećuje oko 300.000 turista svakog mejseca, od čega su polovica kršćanski hodočasnici koji se dolaze ovamo ponovno krstiti.