Isus i Pismo

Pogledajmo kako je Isus tumačio Bibliju? Kakav je pristup On imao?

„”Tada im on reče: ‘O bezumni i sporoga srca za vjerovanje sve što su navješćivali proroci!’… I poče od Mojsija i svih proroka i tumačio im, što pisano stoji o njemu u svim Pismima… I oni rekoše jedan drugome: ‘Nije li gorjelo naše srce u nama, kad je govorio s nama putem i tumačio nam Pismo?'” (Luka 24,25.27.32.)

Isus je uskrsnuo tog dana i pridružio se dvojici svojih učenika na putu za Emaus. Emaus je bio gradić udaljen svega 10 kilometara od Jeruzalema. Raspravljali su međusobno, mrmljali i prigovarali, zašto je njihov prorok ubijen, njihov učitelj razapet. Kako je Isus riješio njihov problem? Počeo je od proroka Staroga zavjeta. Koliko proroka je spomenuo? Počeo je od svih proroka. Sve što su proroci kazali za Isusa obistinilo se. Koliko proroka Bog želi da prihvatimo? Sve proroke Biblije. Mojsije je napisao prvih pet knjiga Biblije. Napisao je i knjigu o Jobu. Napisao je i neke Psalme. Najstarija knjiga Biblije je knjiga o Jobu. Mojsije ju je napisao kao pastir u Madijanskoj zemlji. Isus je uzeo proročanstva od svih proroka u svemu pismu. To znači da u cijeloj Bibliji mi možemo naći istinu o Isusu.

Koju je Bibliju tada Isus imao? Da li je Isus čitao Novi ili Stari zavjet? Razmislimo sada malo!

Dok je Isus hodao našom zemljom nije postojao Novi zavjet. On je pisan tek poslije njegove smrti, uskrsnuća i uznesenja. Isus je čitao iz Pisma staroga zavjeta, jer Židovi su u Isusovo doba imali taj kanon, a to je onaj koji je nađen u Kumranu pored Mrtvog mora. To su bila ta pisma. On je dvojici učenika govorio iz Pisma staroga zavjeta. Deset posto od svega što je Isus rekao bilo je iz Staroga zavjeta. Napravite i vi to istraživanje, i to ćete otkriti.

Poslije krštenja Isus je otišao u pustinju i tamo ga je đavo kušao. Taj isti đavo kuša i nas danas. Tri puta je došao k Isusu s naročitom kušnjom. Isus ga je uvijek dočekao riječima: “Pisano je”. Kako je Isus znao da je pisano u Pismu? Isus je čitao Pisma.

Isus je kao dijete od 12 godina posjetio hram i tamo je slušao i učio u prisutnosti pismoznalaca. Ušao je u sinagogu u dan subotnji i ustao je da čita pisma. Čitao je knjigu proroka Izaije. Isus je bio čitatelj Biblije. On je bio stvarno biblijski učitelj.

Želio bih podvući posebno ovo što je važno ovdje. Ima mnogo divnih, poštenih i revnih kršćana koji misle da trebaju uzeti svoju Bibliju i otkinuti sve ono što je napisano prije Mateja i baciti. Ako to učine, oni bacaju Bibliju koju je Isus čitao. Ne odbacujem s time Novi Zavjet. Vjerujem da je cijelo Pismo od Boga dano. Želim vam nešto pokazati. Uzmite svoju Bibliju i nađite 1. poglavlje evanđelja po Mateju. To sada može svatko  shvatiti. Pogledajte sada svoju Bibliju! Gdje se nalazi većina Pisma? U prvom ili drugom dijelu? Tri četvrtine sačinjava Stari zavjet.

Kada đavo kuša ljude, i želi ih pridobiti za sebe tada im kaže: “Ah, s ovim je sve završeno, odbacite to”. Kada se to uradi tada se odbaci ključ za razumijevanje proročanstva, u Starom zavjetu se nalazi sve ono što se trebalo ispuniti u životu i radu Isusa Krista. Mi vjerujemo da je Isus Sin Božji na osnovu proročanstava Starog zavjeta koja su se doslovno ispunila.

Isus je na početku svoje službe rekao: “Ne mislite, da sam došao ukloniti zakon ili proroke. (zakon Mojsija=Mojsija i proroke) Nisam došao da ih uklonim, nego da ih ispunim.” Zanimljivo je da je kod kušanja i sotona citirao proročke knjige. Stvarno je to zanimljivo. Citirao je iz Psalama i Mojsijevih knjiga. Isus je citirao: Mojsija, Daniela, Izaiju, Jeremiju, Ezekiela, Davida, Jonu itd. O tome bismo trebali duboko razmišljati. Neoprostiva je greška kada ljudi odbace Stari zavjet..  Zašto odbacuju Stari zavjet? Razlog su mnoga pravila koja kršćani ne trebaju držati.

Na primjer: Ako hoću oproštenje grijeha ne trebam žrtvovati janje. U Starom zavjetu je to trebalo činiti. Janje su doveli pred svetište, stavili su ruku na njegovu glavu, priznali grijehe i tada je svojom rukom prerezao vrat tom malom nevinom janjetu. Krv je tada bila unijeta u hram.

Sretni smo što to ne moramo danas činiti, jer je Janje Božje prineseno za naše grijehe. Trebalo bi nam biti danas teže griješiti, jer iznova ubijamo Janje Božje. Kako ipak lako griješimo!

U Starom zavjetu je bilo pravilo, ako je netko htio biti potomak Abrahama, morao se obrezati. Apostol Pavao kaže: “Obrezanje je ništa i neobrezanje je ništa”. Boga zanima obrezanje srca.

Postoje mnoge stvari u Starom zavjetu koje je Isus ispunio, ali ne baca se beba zajedno s vodom u kojoj se kupala! Stoga nemojmo odbacivati Stari zavjet, jer je napisan za našu moralnu pouku.

Doug Batchelor

Tagged on: