Ima nade za ranjeni svijet

Prije nekoliko godina razgovarala sam sa ženom koja je bila savjetnica za sprečavanje samoubojstava. Pitala sam je što smatra glavnim razlogom zbog kojega neke osobe pomišljaju na samoubojstvo?

Odgovorila mi je: „Izgubili su svaku nadu. Kada pogledaju u vlastitu budućnost ne mogu zamisliti da će ikada biti bolje i stoga odustaju.“

No, čak i kada se sve čini beznadnim, stvari će biti bolje – ima nade. Ima nade za ovaj ranjeni svijet. Ima nade za vas. To je drugi Isusov dolazak. Kada znamo što Biblija naučava o Isusovu povratku tada mu se možemo nadati i očekivati ga.

Pronaći nadu
Kada su učenici upitali Isusa za znake Njegova dolaska, On im je odgovorio: „Pazite da vas tko ne zavede… jer će mnogi doći pod mojim imenom i reći, ‘Ja sam Mesija’, i mnoge će zavesti. Čut ćete za ratove i glasine o ratovima. Gledajte da se ne uznemirujete! Jer to se mora dogoditi, ali nije još svršetak. Dići će se narod protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. Bit će gladi i potresa zemlje u raznim mjestima. To je tek početak strašnih bolova.“ (Matej 24,4-8).

Samo u zadnjih pet godina ovaj svijet je iskusio mnoge od ovih znakova. No, prema Isusovim riječima, to je samo početak. U redcima 10-12 rekao je: „I mnogi će tada posrnuti u vjeri; izdavat će jedni druge i mrzit će se međusobno. Ustat će mnogi lažni proroci i mnoge će zavesti. Razmahat će se bezakonje i ljubav će kod mnogih
ohladnjeti.“

A zatim je u 13. retku Isus izrekao ohrabrujuće riječi: „Ali tko ustraje do konca, bit će spašen.“

To je to! To je nada! Ako čvrsto stojimo, ako ne odustanemo, bit ćemo spašeni!

Gledajući i čitajući vijesti vidimo u kakvoj se zbrci nalazi ovaj svijet, pa smo u kušnji da se obeshrabrimo. No, kada znamo da ovi znaci vode k Isusovu drugom dolasku, tada možemo biti ispunjeni nadom.

Kako će Isus doći?
Godinu dana nakon što je moja obitelj prihvatila kršćanstvo, doživjeli smo čudno iskustvo. Jednoga dana začuli smo kucanje na ulaznim vratima. Kada je otac otvorio, ugledao je čovjeka odjevenog samo u traperice, bez košulje i bez cipela. Imao je dugu kosu i bradu, a u rukama luk i strijelu.

„Ja sam Isus“, rekao je, „i došao sam osnovati svoje kraljevstvo u planinama. Želim da budete moj zapovjednik.“ Otac je odgovorio: „Postoji jedan problem. Ja sam čitao Bibliju i znam da će Isus, kada se vrati, doći na oblacima, i vidjet će ga svako oko.“

Ovaj čovjek nije uspio uvjeriti mog oca u svoje ideje, i na kraju je otišao. Očito je da su mu neki ljudi u gradu povjerovali jer smo ga nekoliko dana kasnije vidjeli kako hoda ulicom odjeven u dugačak ogrtač a slijedila ga je nekolicina pristaša.

Biblija nam jasno kaže što možemo očekivati pri drugom dolasku: „Jer će sam Gospodin sa zapovjedničkim zovom, s glasom arkanđela i sa zvukom trube Božje sići s neba. I najprije će uskrsnuti umrli u Kristu.“ (1. Solunjanima 4,16).

Neće to biti neki tihi, tajni događaj o kojemu će znati samo nekolicina ljudi. Biblija kaže da će Isus doći na oblacima i „vidjet će ga svako oko“ (Otkrivenje 1,7).

A što će se dalje događati? „Zatim ćemo mi živi, mi preostali, biti skupa s njima odneseni u zrak na oblacima u susret Gospodinu. I tako ćemo zauvijek biti s Gospodinom.“ (1. Solunjanima 4,17).

Drugi dolazak se ne može dogoditi u tajnosti. Konačno spasenje Božjeg naroda previše je značajan događaj da bi se dogodio u tišini! Isus će sići s Neba s povikom! Trube će zatrubiti! Grobovi će se otvoriti! A svako oko će Ga vidjeti kako dolazi na oblacima.

Pripremiti se
Skupina tinejdžera kojoj sam tada pripadala bila je u mojoj crkvi vrlo aktivna. Jedan je mladić vjerovao da će Isus tako brzo doći, da je kupio kućicu za kampiranje i otišao u planine. Umjesto da nam pomaže pri širenju radosne vijesti o drugom dolasku, on se usredotočio na sebe želeći postati svet i biti spreman.

Znam neke ljude čiji život je obuzet „pripremom“ za drugi dolazak. Oni žive u strahu da nisu dovoljno dobri pa su stoga zabili nos u svoje Biblije i potrošili koljena na molitvi.

No, radosna vijest je ova: ako smo svoj život iskreno predali Isusu, tada smo već spremni. Kako to? Tako, jer spasenje je dar. Ne možemo ga zaraditi. Isus ga je kupio umirući na križu umjesto nas.

Znači li to da možemo samo reći: Isuse, predajem ti svoj život, i onda nastaviti živjeti kako hoćemo, očekujući da budemo spašeni pri samom drugom dolasku? Ne, jer bi to značilo zloporabu Božje milosti. Predati svoj život Isusu znači živjeti za Isusa, umjesto za sebe, i oponašati Ga u svom svakidašnjem životu.

Naš cilj ne treba biti priprema, već spremnost – življenje života na takav način da naše srce bude spremno bez obzira na to kada će On doći. Nedavno mi je prijatelj rekao: „Mislio sam da vječni život počinje kada Isus dođe. Sada shvaćam da Biblija govori kako vječni život počinje kada prihvatimo Isusa.“

Dar vječnoga života postaje vaš u trenutku kada ste svoj život predali Isusu, samo trebate pričekati da se on ostvari, a to će se dogoditi pri Njegovu drugom dolasku.

Hoće li Isus održati svoje obećanje? Budući da je prošlo više od 2000 godina otkada je Isus obećao da će se vratiti, neki se pitaju hoće li se to ikada uistinu i dogoditi. Nedvojbeno vjerujem da hoće! Zašto bi Isus došao na našu zemlju umrijeti umjesto nas i zašto bi se vratio na Nebo da nam pripravi mjesto ako se ne planira vratiti po nas?

U Ivanu 14,1-3 sam Isus je svojim učenicima izgovorio ove utješne riječi: „Neka se ne uznemiruje vaše srce! Vjerujte u Boga i u me vjerujte! U kući Oca moga ima mnogo stanova. Kad ne bi bilo tako, zar bih vam rekao: ‘Idem da vam pripravim mjesto! Kad odem te vam pripravim mjesto, vratit ću se da vas uzmem k sebi i da vi budete gdje sam ja.“

Učenicima je sigurno bilo čudno to što su čuli! Njegovo obećanje im je bilo jasno zbog toga što su znali za svadbeni običaj svoga vremena. Nakon što bi muškarac zaprosio djevojku, vratio bi se u kuću svoga oca. Tamo bi gradio njihovu buduću zajedničku kuću, a kad bi je dovršio, vratio bi se po svoju mladenku. U mladenkinu umu nije bilo dvojbe oko toga hoće li se ženik vratiti. Njegova nakana pri odlasku bila je priprema njihova zajedničkog doma. Jednako tako ni u našem umu i srcu ne treba postojati dvojba oko toga hoće li se Isus vratiti po nas.

Isus je prvi put došao na naš svijet da bi nas spasio. A prije no što je napustio našu Zemlju i vratio se na Nebo, obećao je da će po drugi put doći da nas odvede kući.

Nada je došla prvi put, nada će doći i drugi put.

Nancy Canwell