Božja terapija

Tijekom dugog razdoblja gladi, Ilija je morao osjećati veliku bliskost s Gospodinom koji se osobno pobrinuo za njega. Najprije je doživio kako gavrani (najčešće vrlo zločeste ptice) dolaze dvaput dnevno da ga hrane. Kakvog li čuda! Potom je bio svjedokom kako od malo ulja i brašna nastaju beskrajni obroci kruha — dovoljno hrane za tri osobe tijekom dvije godine. Treba li još dokaza o Božjoj providnosti i brizi?

Bog je uporabio Iliju da uskrisi udovičina sina. Bio je to veliki ispit vjere i velika potvrda Božje moći nad životom i smrću! Nadalje, ispit na gori Karmelu bio je nepobitno i spektakularno očitovanje Božje moći. Konačno, jaka kiša nakon tri godine suše bila je još jedno očitovanje Božje umiješanosti u život ljudi. Ilijin život obilovao je izravnim božanskim intervencijama. Teško je povjerovati kako netko nakon svega toga nije u stanju u potpunosti vjerovati Gospodinu; pa ipak, nedugo nakon ovog događaja, Ilija se utapao u simptomima stresa i obeshrabrenja.

Ovdje leži važna pouka za nas. Bez obzira na čuda u našem životu, uvijek ćemo se suočavati s preprekama. Nitko, pa čak ni prorok kakav je bio Ilija, nije imun na nevolje koje donosi život.

Kako je ovaj Božji čovjek, nakon što je bio svjedokom niza zadivljujućih čuda, mogao doći u takvo stanje očaja? Kako je došao do točke kada je molio Boga da mu uzme život? Sjetimo se samo čuda koja je vidio i čak u njima sudjelovao!

“Na taj je način Sotona stjecao prednost nad slabostima ljudskog roda. On će i dalje raditi na isti način. Kad god je čovjek obavijen oblacima, zbunjen prilikama, ili ucviljen siromaštvom i boli, Sotona je kraj njega da ga kuša i muči. On napada slabe točke našeg karaktera. Želi poljuljati naše povjerenje u Boga koji dopušta postojanje takvih okolnosti.” (Ellen G. White, Isusov život, str. 84)

Koliko često ste učinili istu stvar zaboravljajući nevjerojatne stvari koje je Gospodin za vas učinio u prošlosti? Zato je toliko bitno, osobito u trenucima očaja i razočaranja, prisjećati se što je Bog za nas učinio u prošlosti.

Julian Melgosa

Tagged on: