Božja milost za vrijeme kraja

Ako imam pred sobom grupu od sto osoba i zamolim ih da mi, bez gledanja u Bibliju, kažu prvi stih Biblije (Postanak 1,1), teško da bi bila ijedna osoba koja to ne bi znala. Međutim, ako bih od istih ljudi zatražio da mi kažu posljednji stih Biblije, teško da bi bila ijedna osoba koja bi to znala. Odgovori koji se daju su vrlo zanimljivi; oni obično odražavaju gledište pojedinaca o tome što bi trebao biti zaključak Otkrivenja.

Testirao sam vrlo veliku publiku, i do sada, jedva da je netko dao pravi odgovor. Međutim, zaključna izjava Otkrivenja nam govori o tome što Božji narod doista treba dok se priprema za vrijeme kraja.

Da pogledamo u taj zadnji stih. Knjiga Otkrivenja završava blagoslovom: “Milost Gospodina Isusa Krista sa svima svetima!” (Otkrivenje 22,21). Na takav način, Otkrivenje se završava na način kao i većina novozavjetnih poslanica. Međutim, ovaj izjava izražava mnogo više od davanja običnog blagoslova. Svrha ove izjave je uvjeriti Božji narod kroz cijelu povijest da se njihova jedina nada nalazi u Kristovoj milosti. Krist je odgovor na sve ljudske nade i iščekivanja usred tajni i nesigurnosti života.

Budućnost može izgledati zastrašujuća i turobna, ali Bog je obećao da će uvijek biti sa svojim narodom do samog kraja: “Evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta.” (Matej 28,20). On drži budućnost u svojim rukama.

Njegova milost je obećana svima koji uzmu ozbiljno poruke Otkrivenja. Njegova će milost osposobiti njegov narod da prođu i izdrže burna vremena posljednje krize. I kroz Kristovu milost, sva obećanja knjige Otkrivenja će se ostvariti kada se Krist vrati uzeti svoj narod kao svoju nevjestu i odvesti ih u njihovu vječnu domovinu.

Da, uistinu, dođi Gospodine Isuse.

Ranko Stefanović

Tagged on: