Biblija nas vodi ka Bogu i poučava nas Njegovoj volji. Pa ipak tako malo ljudi poznaje prednosti čitanja ove svete knjige. Ovo se odnosi i na mnoge kršćane za koje Biblija ima neznatnu važnost. Obično takvi ovo ne priznaju, jer bi to bilo svetogrđe. Kad bi takvi bili iskreni priznali bi da su od Biblije osjetili vrlo malo blagoslova jer je zapravo ne proučavaju redovno.

Jedan je mladić izjavio kako ga je njegova pokojna majka prisiljavala na čitanje Biblije. “Pokušavao sam to, ali mi nije išlo. Sad tu knjigu držim u najdonjoj ladici svog pisaćeg stola.”

Neki se strogo pridržavaju običaja da dnevno pročitaju jedno poglavlje ili više njih. Ali ako ih pitate kakve blagoslove imaju od takvog čitanja biti će neodređeni i neiskreni. Jedna je žena rekla: “Biblija je čudesna knjiga. Ne bih mogla zamisliti početak dana bez proučavanja jednog poglavlja.” Netko ju je pitao: “Kažite mi, molim Vas, što ste dobili iz jutrošnjeg poglavlja?” “Koju pouku, kakvu poruku od Boga?” – pitala je ona. Nije se mogla sjetiti ničega iz svog jutarnjeg proučavanja, a onda je priznala da joj se to događa svakog dana. Osjećala je da stječe zasluge zato što čita po poglavlje na dan. Dobro je da tako radi – bila je uvjerena – bez obzira ima li ikakve koristi od toga.

Postoje mnogi razlozi zbog kojih netko može čitati Bibliju. Biblija bi trebala biti praktičan vodič kroz život. Pred Vama je nekoliko dragocjenih savjeta kako da to postignete.

Savjeti za čitanje Biblije

1. Izaberite najprije jednu od biblijskih knjiga i čitajte je u malim cjelinama sve dok ne dođete do kraja. Nakon toga počnite čitti neku drugu knjigu, i proučavajte je sve dok i nju ne završite. Proučavajući Bibliju na ovakav način, postepeno ćete doprijeti do svih važnijih poruka Božje Riječi. Smatramo da je najbolje započeti sa Evanđeljima i nastavite s Novim zavjetom i Psalmima.

2. Proučavajte Bibliju sve dok tijekom čitanja ne dođete do biblijskog stiha za koji možete zaključiti kako predstavlja Božju poruku Vama osobno za taj dan. Nemojte se ustručavati podvlačiti svoju Bibliju. Obilježite svaki stih koji Vam je važan i dopustite da utječe na svako područje Vašeg života. Sveti Duh će objaviti Božju istinu Vašem umu i srcu. Neka Vas odabrani stih prati tijekom cijelog dana. Neka Vam bude suputnik. U trenucima iskušenja on će vas hrabriti i nadahnjivati.

3. Papirićem ili sličicom označite mjesto u svojoj Bibliji na kojem ste stali sa čitanjem, kako biste sutradan mogli nesmetano nastaviti. Preporučljivo je da se na nekom biblijskom stihu zadržite i nekoliko dana, ili čak celi tjedan sve dok ne otkrijete njegovo pravo značenje za Vaš život. Primijetit ćete kako u većini slučajeva trebate proučiti desetak ili petnaestak stihova prije no što dođete do takvog koji će Vam donijeti posebnu Božju poruku za taj dan. Nekada će za takvo otkriće biti potrebno pročitatisamo pet-šest redova, a u nekim slučajevima i samo jedan.

4. Osobno proučavanje Biblije uvijek započnite kratkom molitvom Bogu. Molite da Njegov Sveti Duh otkrije istinu Njegove Riječi Vašem srcu. Dok otvarate Bibliju u namjeri da nastavite čitati tamo gdje ste prethodnog dana stali, upitajte se: “Koja je Božja poruka meni danas?” Isključite pomisao da bi objava koju dobijete trebala biti primijenjena na neke druge ljude iz Vašeg doma, susjedstva, ili s radnog mjesta. Ono što spoznate prihvatite kao Božju objavu za Vas! Snaga da se usredotočite i mudrost da primijenite Božju objavu u vlastitom životu doći će postepeno.

Budete li očuvali naviku svakodnevnog proučavanja Biblije, otkrit će Vam se poruke koje će predstavljati pravi odgovor na Vaše najdublje životne potrebe. Ta otkrića omogućiti će Vam da se uspješno suočavate sa svakodnevnim iskušenjima,uspravljene glave i hrabrog srca. Zasigurno ćete ponekad biti iznenađeni onim što će Vam Bog ujutro reći. Bog će Vam progovarati i mimo svoje Riječi direktno preko savjesti i ukazati Vam na zablude i greške za koje ste dugo bili slijepi.

5. Kad dopustite Božjoj poruci da ispita Vaše srce, iz Vas će izvirati molitva zahvalnosti Bogu za duhovno osvježenje, ili molitva kajanja i ispovijedanja za grijehe i padove. Učinite svaki svoj dan danom novih početaka i novog posvećenja službi Bogu. Nakon šte ste tražili i dobili Božje oproštenje za prošle grijehe, odlučno okrenite leđa svojim starim greškama i suočite se s prednostima novog života koji se Božjom milošću otvara pred Vama.

6. Osigurajte sebi vrijeme za proučavanje Biblije u kome Vas nitko neće ometati. Uskoro će donijeti rod. Mnoge biblijske misli s kojima započinjete dan ostat će Vam u sjećanju i postati izvor snage i pokazatelj puta baš onda kad će Vam to najviše biti potrebno.