Besplatni blagoslovi

Dok je većina kršćanskoga svijeta u ovo vrijeme zauzeta ekumenizmom, evangelizmom i profetizmom jedan posebni “izam” prolazi neprimjećen i već mnogo godina zauzima položaj u svim crkvama bacajući sjenu na duhovne vrijednosti. To je materijalizam. Znak eura, dolara i ostalih valuta najčešće su viđeni simboli u ovom stoljeću. Kada su u pitanju sportaši, pjevači ili glumci spominju se sume novca koje mnogi od nas ne zarade tijekom cijeloga života.

Ako poželite na televiziji pogledati neku od vaših omiljenih popodnevnih emisija, vrlo je vjerojatno da će neka od tema biti životni stil bogatih, njihove raskošne kuće ili neki od vrlo uspješnih obrta. Suvremeno odijevanje, kućna tehnika, automobili, probrana hrana, sve to zahtijeva naše preispitivanje vlastitoga materijalnoga stanja. Čak iako mnogi među nama svojim prosječnim budžetom još uvijek bolje stoje od najmanje 60% svjetske populacije, mi smo skloni uspoređivati se s bogatijima i biti nezadovoljni. A nezadovoljstvo je opasno po naše duhovno biće.

Ponovno apelirajmo na naše kršćanstvo. Materijalno stanje ne smije biti mjerilo prema kome trebamo vidjeti imamo li Božji blagoslov ili nemamo. Materijalno nikako nije temelj prave sreće, jer je propadljivo. Netko s tri automobila može biti daleko nesretniji čovjek od onoga tko koristi javni prijevoz. Činjenica je da su Božje pogodnosti mnogo trajnije i bolje od onog osjećaja kada primite plaću. I za razliku od mnogih materijalnih stvari koje nam dolaze na um kada razmišljamo o bogatoj kupnji, Božji blagoslovi su besplatni za svakoga tko ima povjerenja u njega.

Kada ste god u kušnji da se smatrate prikraćenima zbog teške materijalne situacije, a osobito kada vam pričaju o financijskim transferima nogometaša ili o zaradi onih koji rade u inozemstvu, posegnite za Biblijom i pronađite 103. psalam i pročitajte čime vas to sve Bog blagoslivlje u potpunosti besplatno. Tamo piše: “On ti otpušta sve grijehe tvoje, on iscjeljuje sve slabosti tvoje.” Ovo podsjeća na događaj s bolesnim čovjekom koga su prijatelji spustili kroz krov u prostoriju gdje je Isus propovijedao. Prije nego što je bolesnik imao priliku progovoriti Isus mu je rekao: “Sinko! Otpuštaju ti se grijesi.” Često, više od same tjelesne boli ili bolesti, veći je užas koji osjećamo kada tonemo u grijehe, u otuđenje od Boga i ljudi. Vjerom u Krista to prestaje biti problem. U istome psalmu kaže: “Kako je istok daleko od zapada tako udaljuje od nas bezakonja naša.”

Dalje, sljedeći redak 103. psalma otkriva još besplatnih Božjih blagoslova: “On ti od propasti čuva život, kruni te dobrotom i ljubavlju.” Gotovo svatko je danas prezaposlen, ali naša djeca znaju da nas mogu dozvati i prekinuti u svako doba dana ili noći i mi ćemo za njih učiniti sve što možemo da im pomognemo. Tako nas i kralj David u ovome psalmu podsjeća da je Božja ljubav prema nama jednaka, čak naslućujemo da je veća i dublja nego što je mi imamo za svoju djecu. Piše: “Kako se otac smiluje dječici, tako se Jahve smiluje onima što ga se boje.”

I još jedan naglasak na Božji blagoslov koji u današnje materijalističko vrijeme ne moramo platiti, a obećava nam ono što najviše trebamo: “Život ti ispunja dobrima.” Zapanjili biste se kada biste razmislili o tim dobrima koje spominje Biblija. Mogu li to biti duboka iskustva koja ste proživjeli i koja su vas nečemu naučila? A što kažete za prijateljstva koja imate? Spomenimo čak i materijalne stvari koje su vam od koristi. Tu su i duhovna otkrića koja su vas tijekom života prosvijetlila i oplemenila. Neki se, nadalje, mogu pohvaliti raznim darovima – glazba, gluma, neka majstorska vještina, bavljenje sportom, slikanje, govorništvo, itd. A Pavao još hvali Boga zbog toga “što može učiniti neograničeno više od onoga što možemo moliti ili misliti”.

I tako bismo mogli nabrajati mnoge blagoslove kojima smo obdareni, a koji ne ovise o našoj materijalnoj situaciji. Otkrijete ih sami svojom vjerom. Kada shvatite da ste stvarno bogati u Isusu Kristu i njegovoj ljubavi, nećete imati razloga za nezadovoljstvo. A kada se usporedite s drugima koji su možda manje sretni od vas, poželjet ćete i vi pokazati takvu ljubav. Tada ne oklijevajte.

Stephen Chavez

Tagged on: