„I vidjeh jednog anđela: stajaše na suncu vičući iza glasa svim pticama što nebom lete: Ovamo! Skupite se na veliku gozbu Božju da se najedete mesa kraljeva, i mesa vojvoda, i mesa mogućnika, i mesa konja i konjanika njihovih, i mesa svih mogućih ljudi, slobodnjaka i robova, malih i velikih!“ (Otkrivenje 19,17.18)

U ovom poglavlju Otkrivenja se često govori o gozbama. Prije svega, Janje se namjerava oženiti svojom zaručnicom i želi obilježiti taj događaj velikom gozbom (Otkrivenje 19,7-9). U ovim tekstovima nalazimo drugu gozbu, surovu gozbu, koja se odvija paralelno s prvom. Dvije gozbe opisuju dvije sudbine koje su došle kao posljedica dvije moguće odluke. Ljudi se mogu odlučiti ili za Isusa ili krenuti svojim posebnim putom. Veliki trenuci u međusobnim odnosima su često povezani s hranom.

Na sličan način i mi gradimo odnos s Isusom provodeći kvalitetno vrijeme s Njegovom riječi. Međutim, ljudi često odustaju od svakodnevnog čitanje Božje riječi zato što misle da im ona nije „ukusna“. Iskustva koja sam stekao prilikom susreta sa svojom suprugom u tihom restoranu ukazuju na nekoliko načina kako popraviti „ukus“ proučavanja:

  1. Napravite rezervaciju! Nije potrebna rezervacija ukoliko namjeravate jesti u McDonald’su. U stvari, ponekad ne morate ni izaći iz automobila! U mnogim dijelovima svijeta, obroci više liče na uzimanje sendviča u trku nego na svečanu večeru u bakinoj kući. Brza hrana ne odgovara svečanim sastancima. I kao što morate napraviti rezervaciju za večeru u dobrom restoranu, treba unaprijed odrediti vrijeme tijekom dana za gozbu za Gospodnjim stolom. Kako naći vremena za takvu rezervaciju? Kako ja nalazim vremena za večeru sa svojom suprugom? To vrijeme treba postati prioritet, moramo odlučiti da važnost našeg odnosa s Bogom zahtjeva najbolji dio našeg vremena. Ako budemo rekli: „Hajdemo vidjeti gdje bismo to vrijeme mogli uklopiti“, neće ga ni biti. Ako je potrebno, trebamo odlučiti i nekoliko dana unaprijed. Osim toga, to vrijeme treba zakazati na trenutke kada smo budni i u najboljoj formi.
  1. Izaberite stol! Trebamo zatim tražiti najbolji stol u restoranu. Nismo zadovoljni sjedištem pored ulaznih vrata i nekom stolom koji je okružen drugim stolovima, jer ne želimo biti ometani. Mi posebno volimo tiha udubljenja pored prozora. Sa svim tim pripremama i očekivanjima jedva ćemo čekati vidjeti jelovnik.

Gospode, sjećam se mnogih i posebnih trenutaka s Tobom. Danas želim ponovno imati svečane trenutke s Tobom kao počasnim Gostom. (Jon Paulien, Evanđelje s Patmosa)