“Riječi su Gospodnje svete, ostaju zauvijek; odluke su Gospodnje istinite, pravedne sve kolike. Dragocjenije su od zlata, od mnogoga čistog zlata; slađe su od meda, što teče iz saća.” (Psalam 19,9.10 – Šarić)
Med je jedina namirnica koja se ne kvari.
Pčele sakupljaju rijetku, slatku tekućinu koja se naziva nektar. Nektar se lako kvari, ali nakon što sazri u med, postaje stabilna hrana visoke gustoće i visoke energije. Med sadrži više od 20 složenih šećera. Male količine drugih tvari također su prisutne u medu – materijali za okus, pigmenti, kiseline i minerali – ali šećer čini većinu. Visok sadržaj šećera je ono što sprječava kvarenje meda. Ako nije zatvoren u saću ili staklenci, med upija vlagu iz zraka i na kraju kristalizira, ali kristalizirani med još je uvijek upotrebljiv ako se ponovno otopi u tekućinu.
Med ima mnogo unutarnjih i vanjskih upotreba. To je kratkoročni pojačivač energije, liječi upaljeno grlo, poboljšava apsorpciju vitamina A, jača debelo crijevo, pomaže u uklanjanju parazita, lokalni med može pomoći u liječenju sezonskih alergija, a neki kažu da malo meda svaki dan čak jača imunološki sustav. Vanjskom uporabom, med je cijenjen u prirodnoj njezi kože kao hidratant i sredstvo protiv akni. Zahvaljujući svojim antiseptičkim i antibakterijskim svojstvima, med pomaže u čišćenju i zacjeljivanju manjih rana.
Bez obzira na to je li znao složenost ove slatke tvari kako ju je otkrila moderna znanost, David je znao njezinu vrijednost kad ju je usporedio s Božjim zakonom. Božji svestrani zakon primjenjuje se na svaku životnu situaciju u kojoj se možete naći. I kao med, Božji zakon se ne kvari! (Amazing Facts Daily Devotional)